2024. április 18. - Andrea, Ilma

Hová tűnt az inflációnk?

Továbbra is zéró közelében járhatott a teljes kosárra számolt tizenkét havi magyarországi infláció a múlt hónapban - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők.
2016. május 9. hétfő 17:30 - HírExtra

    Az előrejelzések többsége enyhén negatív éves inflációt valószínűsít áprilisra, de vannak olyan várakozások is a Cityben, hogy az energiaárak valamivel nulla fölé emelhették a tizenkét havi fogyasztói árindexet.

    Ezt jósolták a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai: előrejelzésük szerint áprilisban 0,2 százalékra emelkedett az éves fogyasztói infláció Magyarországon az egy hónappal korábban mért mínusz 0,2 százalékról. A ház elismeri, hogy ez meghaladja a konszenzusos előrejelzési átlagot, amely mínusz 0,1 százalékos inflációt valószínűsít áprilisra, de a cég szerint a prognózist alátámasztja az energiahordozók árainak emelkedése.

    A Bank of America-Merrill Lynch tartja érvényben a londoni elemzői közösségen belül az egyik legkevésbé agresszív magyar jegybanki kamatcsökkentési előrejelzést. A ház jelenlegi várakozása az, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jelenlegi enyhítési ciklusban 0,90 százalékig csökkenti - és 2017-ben is ezen a szinten tartja - alapkamatát.
    
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői állnak az előrejelzési sáv másik végén: ők mínusz 0,3 százalékos tizenkét havi inflációt várnak áprilisról, vagyis prognózisuk szerint a teljes kosárra számolt áprilisi magyarországi infláció éves összevetésben még mélyebben a negatív tartományban lehetett, mint egy hónappal korábban.
   
 A JP Morgan londoni elemzői szerint is jelentős lendületet adhattak a havi összevetésben számolt inflációnak az üzemanyagok, az élelmiszerek és az ipari termékek, de a ház várakozása szerint a belépő bázishatások éves alapon ennek ellenére még lejjebb nyomhatták a fogyasztói árindexet.
    
A cég egészen augusztusig negatív éves inflációs adatokat vár, és azzal számol, hogy a tizenkét havi infláció mínusz 0,6 százalékon éri el mélypontját az év közepén, utána gyorsulni kezd, és 2016 végére 1,5 százalékra emelkedik éves összevetésben, elsősorban szintén a belépő, de fordított bázishatások miatt.
   
 A JP Morgan londoni elemzői mindezek alapján azt várják, hogy az MNB enyhítési ciklusa augusztusig folytatódik, és a ciklus végére a jegybanki alapkamat 0,45-0,50 százalékra süllyed. A ház szakértői elismerik ugyanakkor, hogy a monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő üléséről kiadott, váratlanul óvatos hangvételű közlemény felfelé ható kockázatot jelent erre a kamatmélypont-prognózisra.

    A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői áprilisra az egy hónappal korábbival azonos, mínusz 0,2 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt valószínűsítenek.

    A ház várakozása szintén az, hogy az infláció a következő hónapokban még mélyebben a negatív tartományba süllyed, tekintettel a továbbra is alacsony olajárakra, a forint stabilizálódó árfolyamára, és a korábbi áfa-csökkentés még mindig érződő hatásaira.

    A GS londoni elemzőinek előrejelzése szerint a tizenkét havi összevetésű infláció mínusz 0,5 százalék körül éri el mélypontját az idei második negyedévben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását