2024. március 19. - József, Bánk

Ünnepelnek a skótok

"Történelmi" győzelmet hirdetett péntek reggel Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője. Az előző nap tartott helyi parlamenti választások részeredményei alapján azonban egyelőre nem teljesen bizonyos, hogy az SNP megőrizte abszolút többségét az edinburghi parlamentben.
2016. május 6. péntek 10:25 - HírExtra

    A péntek reggelig beérkezett eredmények alapján az SNP 60 képviselői helyet biztosan megszerzett a 129 tagú skót törvényhozásban, de az abszolút többséghez 65 mandátum kellene. A 2011-ben tartott előző skóciai parlamenti választásokon az SNP 69 képviselői hely elnyerésével - története során először - abszolút többséggel alakíthatott kormányt. A párt a 2007-es skóciai választásokat is megnyerte, de akkor még nem abszolút többséggel.

    A BBC előrejelzési modellje által valószínűsített végeredmény szerint az SNP várhatóan 63 mandátummal alakíthat új kormányt, vagyis két képviselői hellyel kevesebbet szerezhetett az abszolút többségnél, és így külső segítségre szorulhat.

    Ez komoly visszalépés lenne, különös tekintettel arra, hogy a Skót Nemzeti Párt továbbra sem tett le elsődleges politikai célkitűzéséről, vagyis Skócia függetlenné válásáról, ezt azonban az edinburghi törvényhozásban képviselt többi párt nem támogatja.  

    Nicola Sturgeon mindazonáltal már péntek reggel, a mostani választások részeredményeinek ismeretében kijelentette, hogy az SNP "történelmet írt" sorozatban harmadik választási győzelmével. Ilyesmi még nem fordult elő a skót parlament történetében, és ez az SNP-kormány politikája melletti bizalmi szavazás - tette hozzá.

    Rövid győzelmi beszédében a skót miniszterelnök a "mi nagyszerű országunknak" nevezte Skóciát, de egyetlen szóval sem említette a skót függetlenség ügyét.

    Az SNP-kormány 2014 szeptemberében népszavazást rendezett arról, hogy Skócia függetlenné váljon-e, de a referendumon az elszakadást ellenzők kerültek többségbe. Nicola Sturgeon azóta igen óvatos nyilatkozatokat tesz a függetlenség kérdésében: rendre hangoztatott álláspontja szerint csak akkor kerülhet napirendre az újabb népszavazás, ha biztosra vehető, hogy sikerült a skót választók többségét megnyerni a függetlenség ügyének.

     Nagy-Britanniában csütörtökön helyhatósági és regionális parlamenti választásokat, Londonban és több más brit nagyvárosban polgármester-választást tartottak.

    A "szupercsütörtökön" leadott szavazatok összeszámlálása és az eredmények bejelentése azonban - a választások összetett jellege miatt - a várakozások szerint legalább három napig eltart.

    Az előző, 2012 májusában - a brit hagyományoknak megfelelően szintén csütörtöki napon - tartott helyi választások után a brit főváros polgármester-választásának eredményére például szombat hajnalig kellett várni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását