2024. március 19. - József, Bánk

Nem megy az iparnak

Márciusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a csökkenéshez az előző évi magas bázis is hozzájárult - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
2016. május 6. péntek 09:56 - HírExtra

    Munkanaphatástól megtisztítva a termelés volumene 2,4 százalékkal alacsonyabb volt 2015 márciushoz képest. 2015. márciusában 11,4 százalékos volt az ipari kibocsátás éves növekedése.

    Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása márciusban a szezonálisan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. A havi adat ötödik hónapja mutat csökkentést.

    Az első negyedévben 0,3 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

    Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: majdnem minden szektorban csökkenés volt, az ipari termelés több mint negyedét adó járműgyártásban csakúgy, mint a vegyipari és gépipari ágazatokban.

    Legutóbb 2013 májusában csökkent a munkanappal kiigazított éves adat, akkor 2,5 százalékkal maradt el az ipari termelés az egy évvel korábbitól - mondta.     A főosztályvezető-helyettes szerint a munkanap hatásnak is jelentős szerepe volt, kiszűrése után sokkal kisebb a csökkenés, valamint a bázishatás is hozzájárult a kibocsátás mérséklődéséhez, miután tavaly márciusban megugrott a termelés.

    A KSH főosztályvezető-helyettese elmondta: a márciusi előzetes adatok közlésekor a KSH felülvizsgálta  - minden negyedév utolsó hónapjában szokásos módon - az adatokat. Így az ipari termelés éves volumene munkanaphatástól megtisztítva az előzetesen közölt 1,8 százalékos növekedés helyett 1,6 százalékos növekedést mutatott februárban. Az előző hónaphoz képest pedig 1,1 százalékos volt a csökkenés feburárban a korábban közölt 0,8 százalék helyett.  A kiigazítatlan éves adat maradt 6,3 százalék februárban.     

A járműgyártás csökkenése kihat az exportra is, érinti a szektor beszállítóit, a nagyobb és a kisebb cégeknél is esett a termelés - mondta.     Az ipari termelés márciusi részletes adatait május 12-én közli a KSH.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását