2024. március 19. - József, Bánk
Sikeresen végrehajtották csütörtök hajnalban a Távol-Keleten megépített orosz Vosztocsnij űrrepülőtér első rakétastartját.
2016. április 28. csütörtök 16:11 - HírExtra

    A Vlagyimir Putyin elnök jelenlétében, közép-európai idő szerint 4 óra 1 perckor felbocsátott Szojuz-2.1a típusú rakéta három, diákok és kutatók által konstruált műholdat állított Föld körüli pályára.

    Egy nappal korábban másfél perccel a kitűzött időpont előtt állította le a startot az egyik automatikus biztonsági rendszer. Igor Komarov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója csütörtökön közölte Vosztocsnijban a sajtó munkatársaival, hogy a szerdai startot egy kábel meghibásodása miatt kellett törölni, de a felbocsátás előkészítése során az eljárás több mint 20 elemével kapcsolatban állapították meg, hogy tökéletesítésre szorulnak.

    Putyin, aki hat évvel ezelőtt részt vett az űrállomás alapkőletételében, gratulált mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak az első vosztocsniji rakétastart sikeréhez.

    "Tegnap a technika kicsit túlzásba esett, elvileg tegnap véghez lehetett volna vinni a startot, de a technika túlzásba esett és leállította a startot. Ez normális jelenség" - mondta az elnök.
    "A legfontosabb, hogy a kilövőtér működik, önök jól készítették fel, funkcionál. Még előttünk áll a második szakasz, a nehézrakétáké., sok még a munka" - tette hozzá.

    Méltatásában Vlagyimir Putyin az első vosztocsniji rakétastartot "nagyon komoly, jelentős lépésnek" nevezte az orosz űrkutatás fejlesztésében.

    Az orosz elnök azonban nem sokkal később, meglepetésre, szigorú megrovásban részesítette Komarovot, valamint sajtóértesülések szerint megrovásban részesült Dmitrij Rogozin, az űrhajózást felügyelő miniszterelnök-helyettes és Leonyid Salimov, a kábelt előállító automatizálási tudományos és termelési egyesülés vezérigazgatója is.

    A Vedomosztyi című napilap értesülése szerint az elnök haragját nem maga a halasztás váltotta ki, hanem az, hogy hanyagság miatt történt műszaki zavar miatt volt rá szükség.
    A nagy médiafigyelem mellett felavatott Vosztocsnij űrközpont a tervek szerint csak 2017-ben kezdi meg üzemszerű működését.

    Igor Komarov korábban a világ legmodernebb űrközpontjának nevezte az Amúr térségében épülő Vosztocsnijt, hozzátéve, hogy kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

    A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrkikötőjének szánják. Azért építették meg, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól.

    Egy nappal korábban az orosz elnök elmondta, hogy az űrállomáson történt lopások miatt hat személy ellen indítottak büntető eljárást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását