2024. március 19. - József, Bánk

Magyarázkodik a Fidesz a kitiltás miatt

A Fidesz közlése alapján a párt politikusai már-már provokációnak fogják fel, hogy egy újságíró kérdezi őket. Különösen, ha a jegybank függetlenségéről van szó, amire utoljára 2012-ben voltak igazán érzékenyek.
2016. április 27. szerda 19:17 - HírExtra
Érdekes választ adott a Fidesz-frakció arra a kérdésre, miért tiltanak ki újságírókat a parlamentből a Kövér László házelnök által jelentősen szigorított szabályokra hivatkozva.

Az Indexnek azt mondták: Arról van szó, hogy alkalmatlan időpontban, alkalmatlan helyen akarnak kikényszeríteni interjúkat, vagy még inkább a képviselőket akarják kényelmetlen helyzetbe hozni.

A beszédes válasz akár úgy is érthető, hogy a Fidesz politikusai kifejezetten provokációnak tekintik, ha az újságírók a véleményüket tudakolják a parlamentben.

Mint arról beszámoltunk, Kövér László kedden kitiltotta a hvg.hu riporterét a parlamentből, csak úgy, mint az Index, a 24.hu és a Népszabadság munkatársát. Az indoklás szerint kolllégánk "a Sajtóiroda munkatársának többszöri figyelmeztetése és felszólítása ellenére is folytatta tevékenységét, és nem volt hajlandó elhagyni a Déli Társalgó és az Országház Kupolatermének területét". Kollégánk és a többi lap munkatársa a Magyar Nemzeti Bank témájában próbálta kérdezni a képviselőket.

 

Mint az Index rámutat, a Fidesz az elmúlt napokban nem tartott sajtótájékoztatót a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének témakörében, pedig az MNB-alapítványok költéseinek nyilvánosságra kerülése óta komoly kételyek merülhetnek fel azzal kapcsolatban.

Nem így volt ez 2012-ben, amikor a Fidesz a parlamentben sortűz alá vette Simor András jegybankelnököt, amiért egyik tanácsadója - Braun Róbert - kinevezése előtt néhány hónappal megújította MSZP-s tagságát. Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő sajtótájékoztatót is tartott Braun Róbert kettős életéről. Braun kisvártatva le is mondott tanácsadói megbízatásáról.

Ma viszont bőven túl vagyunk azon, hogy szimpla párttagságon keresztül beágyazott emberek dönthessenek súlyos milliárdokról (260 milliárdról, konkrétan) a jegybank alapítványainál: erős kormányzati és rokoni kötelékek teremtik meg a környezetet ahhoz, hogy a pénzek a megfelelő helyen kössenek ki. Az alapítványi vezetők között van Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Matolcsy György számos bizalmasa, köztük a doktori témavezetője, a polgármesterként tevékenykedő Matolcsyné alpolgármestere, Matolcsy György unokatestvérének felesége is.

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását