2024. április 20. - Tivadar

Ez lesz a sláger jövő héten

A jövő heti hazai makrogazdasági naptárban leginkább a januári inflációs és a tavalyi bruttó hazai termék (GDP) adatok állhatnak a figyelem középpontjában.
2016. február 7. vasárnap 11:43 - HírExtra

 

    Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi termékforgalom tavaly decemberi adataira vonatkozó első becslését. Tavaly novemberben az export euróban számolt értéke 6,9, az importé pedig 7,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kereskedelmi mérleg többlete 687 millió eurót tett ki, 22 millióval csökkent a 2014 novemberihez képest.

    Szintén hétfőn ad a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatást az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről. A központi alrendszer hiánya tavaly decemberben 247,8 milliárd forintot tett ki, az éves deficit 1218,6 milliárd forint lett, ami 326 milliárd forinttal haladja meg az előirányzott 892,4 milliárd forintot. Ennek oka, hogy az uniós bevételekből mintegy 560 milliárd forint nem érkezett meg az év végéig.

    Szerdán teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács január 26-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét, amikor a tanács - a piaci várakozásoknak megfelelően - nem változtatott a jegybanki alapkamat 1,35 százalékos szintjén. Az ülés után kiadott közlemény szerint szükség esetén további lazítás várható nem hagyományos eszközökkel.

    Ugyancsak szerdán adja ki a KSH a kereskedelmi szálláshely-forgalom tavaly decemberi adatait. Novemberben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma 2,4 százalékkal bővült, a szálláshelyek - folyó áron számolt - bruttó árbevétele 4,9 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

    Csütörtökön közli a KSH a januári inflációs adatokat. A fogyasztói árak decemberben - elemzői várakozásoknak megfelelően - 0,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, novemberhez viszonyítva pedig 0,3 százalékkal mérséklődtek. Tavaly az év egészét tekintve a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az előző évben. Tavaly decemberben a legnagyobb mértékben a szeszes italok és a dohányáruk drágultak. Elemzők szerint a következő hónapokban mérsékelt növekedésnek indulhatnak az árak, de az éves átlagos infláció 2 százalék alatt maradhat.

    Pénteken teszi közzé a KSH a GDP tavalyi negyedik negyedéves adataira vonatkozó első becslését. A harmadik negyedévben 2,4 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest, az év első három negyedévében pedig 2,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a múlt év azonos időszakához hasonlítva. Elemzők és az NGM szerint is 3 százalék körüli lehet a 2015-ös növekedés.

    Ugyancsak pénteken közli a statisztikai hivatal az építőipari termelés decemberi és tavalyi egész éves adatait. Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene 0,2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult, az épületek építése 10,2 százalékkal emelkedett, míg az egyéb építmények építése 8,0 százalékkal csökkent.

    Az ipar tavaly decemberi termelésére vonatkozó második becslését is pénteken közli a KSH. Az első becslés szerint 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit decemberben az ipari termelés volumene, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását