2024. március 29. - Auguszta

A bolsevik politikai kultúra a gond

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint az 1946-ban kikiáltott második magyar köztársaság sorsa arra emlékeztet, hogy kizárólag olyan országban lehet erős a demokráca, amely valóban szabad, nem függ másoktól, a hatalom pedig nem a félelmekre játszó bolsevik politikai kultúra alapján működik.
2016. február 1. hétfő 14:31 - HírExtra

    Az ellenzéki politikus hétfőn, a második köztársaság kikiáltásának hetvenedik évfordulója alkalmából, Bibó István budapesti mellszobránál tartott beszédében úgy fogalmazott, egyetlen időszakot sem szabad kiszakítani a magyar történelemből, helyette meg kell látni az 1946-hoz hasonló "felemás, tehertételekkel megvert időszakok üzenetét is".

    Emlékeztetett, 70 évvel ezelőtt, 1946. február 1-jén kiáltották ki a második Magyar Köztársaságot a "egy megszállt országban, a szovjet szuronyok és a németek kitelepítésének árnyékában", néhány hónappal a magyarországi zsidóság deportálása után.

    Schiffer András szerint erre az időszakra elsősorban azért kell emlékezni, mert a "kommunistákat kivéve minden demokratikus pártban valódi demokratikus törekvések éltek". Példaként említette a kisgazdákat, akik szerinte valódi demokratikus polgári Magyarországot akartak, a szociáldemokratákat, akiknek a "demokratikus szocializmus nem diktatúrát jelentett", a parasztpártiakat,  köztük Bibó Istvánt, "akiknél akkor még többségében voltak a plebejus demokráciát akarók", valamint a választásról akkor kizárt kereszténydemokratákat.

    Kiemelte, azért is fontos emlékezni 1946-ra, mert a második köztársaságot megalapító első törvénycikkely elemei túlmutattak a következő kommunista diktatúrán, hiszen az megtermékenyítette a '89-es átalakulást, és megoldásai a mai napig tetten érhetők a legfontosabb közjogi szabályokban.

    Az LMP társelnöke szerint a második köztársaság bukásának egyik üzenete, hogy egy szuverenitását elvesztett, függőségben lévő ország soha nem tudja megvédeni demokratikus intézményeit.

    Nem lehet erős demokrácia a bolsevik politikai kultúra érvényesülése mellett sem - folytatta, majd hozzátette, az 1946-os demokratikus fordulat bukását egy olyan bolsevik diktatúra okozta, amely egyrészről külföldi minták szolgai átvételét erőltette, másrészt saját népét is megvetve azt gondolta, egy morálisan feljebb való csoportnál van a bölcsek köve.

    Az LMP koszorúzásán Schiffer András mellett jelen voltak az ellenzéki párt parlamenti képviselői és vezetői.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását