2024. március 19. - József, Bánk

Pandák születtek

Ikrei születtek a Mei Xiang nevű óriáspandának a washingtoni Nemzeti Állatkertben.
2015. augusztus 23. vasárnap 14:00 - HírExtra
Az állatkert igazgatója, Dennis Kelly már azt is lelkendezve jelentette be szombat este, hogy helyi idő szerint fél 6-kor kölyke született a mesterséges megtermékenyítésen átesett 17 éves nősténynek. Nagy meglepetésre azonban Mei Xiang négy és fél óra elteltével, helyi idő szerint este 10-kor újabb kicsinek adott életet, a végtelenségig fokozva az állatkert munkatársainak örömét.

Közleményében az állatkert igazgatója hangoztatta, hogy a kicsik még nagyon "törékeny" életszakaszban vannak, életben maradásuk nem biztos, ám Mei Xiang kiváló anyaként ismert, és az egyelőre mindössze egérnagyságú csupasz pandabébik látszólag egészségesek.

Már Kínában is

Mei Xiang négy eddigi utóda közül kettő néhány órával, illetve nappal a szülés után elpusztult, két csemetéje - a 2006-ban világra jött Tai Shan és a 2013-ban született Bao Bao - azonban életben maradt, az elsőszülöttet azóta már vissza is adták az anyaországnak, Kínának.

Az ikerszülési protokollnak megfelelően az egyik kispandát inkubátorban helyezték el szombaton.
Mei Xiangot április 26-án és április 27-én termékenyítették meg egy kínai panda, Hui Hui fagyasztott spermájával, illetve a washingtoni állatkertben élő Tian Tian friss spermájával, a vemhességet pedig először augusztus 19-én mutatták ki ultrahangos vizsgálattal.

Egyelőre nem tudni a kicsik nemét, és azt is csak később állapítják meg DNS-vizsgálattal, hogy a két spermadonor közül melyik az apa.

Kína 2000-ben adta kölcsön Mei Xiangot és Tian Tiant a washingtoni Nemzeti Állatkertnek, amely évi egymillió dollárt fizet ezért Pekingnek.

A még Amerikában élő kétéves Bao Bao jelenleg az állatkert kedvence.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását