2024. március 19. - József, Bánk

Délről jön az áramlat

Egy hónapos csúszással, december közepén megkezdődhet a Déli Áramlat Fekete-tenger alatti szakaszának építése - közölte a Gazprom egyik képviselője hétfőn.
2014. november 24. hétfő 17:41 - HírExtra
Vlagyimir Markov, az orosz állami energetikai cég főosztályvezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a beruházás megvalósítása a tervek szerint halad, noha némi elmaradás van az ütemtervtől. Leszögezte, hogy "a (Déli Áramlat) gázvezeték a terveknek megfelelően elkészül, és határidőre üzembe helyezik".

A lenta.ru orosz hírportál arra emlékeztetett, hogy a Déli Áramlat tenger alatti szakasza megépítésének elkezdését novemberre tervezték.

Markov azt mondta, hogy minden előkészületi munkát befejeztek, és december 15-én megkezdődhet a tenger alatti szakasz építése, de hozzátette, hogy ebben tévedhet. Arról is beszámolt, hogy a Déli Áramlathoz csatlakozó oroszországi vezetékrendszer építésében nincs csúszás.

Az orosz gázt Ukrajna elkerülésével Európa több országába, így Magyarországra is eljuttató vezetékrendszeren a Gazprom közlése szerint 2015 végén indulhatnak meg a szállítások. A Déli Áramlat teljes kapacitását, évi 63 milliárd köbméter földgáz továbbítását 2018-ra érné el.
A Gazprom főosztályvezetője arról is beszélt moszkvai tájékoztatóján, hogy a Déli Áramlat költségeinek megnövekedése sem haladja meg az állami cég pénzügyi lehetőségeit, és szerinte a nyugati büntetőintézkedések nem befolyásolják a gázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának megépítését. Kijelentette, hogy a Gazprom képes nagyszabású beruházásainak megvalósítására elsősorban saját forrásaiból, de nem mond le a hitelfelvételi lehetőségekről sem.

Alekszandr Ivannyikov, a Gazprom pénzügyi és gazdasági osztályvezetőjének első helyettese októberben egy szentpétervári nemzetközi gázfórumon azt mondta, hogy a Déli Áramlat összköltsége az eredeti 16 milliárd euróhoz képest 7,5 milliárd euróval többe kerülhet, azaz 23,5 milliárd euróra emelkedhet. Ez 47 százalékos drágulás volna.

Orosz elemzők szerint a drágulás elsősorban azzal függ össze, hogy az Egyesült Államok által bevezetett szankciók miatt a Gazprom csak drágán juthat kölcsönhöz.

A Kommerszant című orosz napilap két hete arról írt, hogy a Szibéria Ereje nevű gázvezeték megépítése és a Kínával aláírt energetikai megállapodások teljesítése késleltetheti a Gazprom többi beruházását, így a Déli Áramlat megvalósítását is. Az orosz állami energetikai óriáscég lemondott arról, hogy 25 milliárd dolláros hitelt vegyen igénybe Pekingtől a Kínába vezető gázvezeték megépítésére. Szakértők szerint a döntés komoly kockázat az állami cég pénzügyi stabilitása szempontjából, hacsak az nem fagyasztja be valamely másik nagy beruházását, például a Déli Áramlat európai gázvezeték megépítését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását