2024. március 19. - József, Bánk

Agave az elhízás ellen?

Az agave lehet az elhízás és egyes cukorbetegségek ellenszere.
2014. március 27. csütörtök 10:29 - HírExtra
Az azték legendák szerint évezredekkel ezelőtt a tequila alapanyagául szolgáló agavéba villám csapott, amelynek hatására nektár kezdett csepegni a növényből. Az őslakosok az addig számukra teljesen ismeretlen, leginkább mézhez hasonlító ajándékért az isteneknek mondtak köszönetet. Azóta sokat változott a világ, és a tudósoknak hála az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ital alapanyaga olyan, főleg a fejlett világot érintő problémákra is megoldást jelenthet, mint az elhízás vagy a cukorbetegség egyes típusai.

Az olmékok már több mint 3000 éve készítettek szeszes italt az agavéból, majd az ősi receptet a maják őrizték évszázadokon át. A ma tequilaként ismert ital azonban csak az 1700-as években jelent meg, és indult világhódító útjára. Szakértők szerint az igazi tequila, mint például a hazánkban is népszerű el Jimador legfőbb ismertetőjegye, hogy 100% kék agavéból készül.

Mexikói tudósok szerint, az agave nem csupán az egyes italokat teszi minőségivé, de a fogyasztók egészségére is kedvező hatással van. A kutatók egereken végezett kísérletei ugyanis meglepő eredménnyel jártak: az állatkák egyik csoportja vízadagja mellé, kiegészítőként agavékivonatot is kapott, amelynek hatására sokkal kevesebb ételt fogyasztottak el, mint a másik kontrollcsoport tagjai. Így derült ki, hogy az agavin is megoldás lehet az elhízásra, sőt az egyes cukorbetegségekre is.

Bizonyos körülmények között a mesterséges édesítők segítenek kordában tartani a glükóz szintet. Ha azonban sikert hoznak az agavinnal végzett kísérletek, akkor újabb természetes megoldás lesz elérhető a cukorbetegséggel és az elhízással küzdők számára – olvasható a Newser cikkében.

Forrás: Redlemon
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását