2024. március 29. - Auguszta

Gubancok a világűrben

Műszaki hiba miatt a Szojuz űrhajó nem tudott csatlakozni a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), ezért a dokkolást két nappal elhalasztották - jelentette be szerda reggel Oleg Osztapenko, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője.
2014. március 26. szerda 11:04 - HírExtra
Osztapenko szerint a Szojuz iránymeghatározó rendszerében adódtak problémák, ezért az űrhajó nem a hatórás, hanem a kétnapos dokkolási program szerint köt majd ki az ISS-en. A hivatal vezetője szerint "semmi rendkívüli nem történt", az űrhajó legénysége jól van, az asztronauták levetették szkafanderüket, és a terveknek megfelelően folytatják űrmissziójukat.

Az űrhajónak szerda reggel 4 óra 4 perckor kellett volna csatlakoznia az ISS-hez. Az új dokkolási időpont péntek hajnali 0 óra 58 perc.

Az űrhajó a start után mintegy 10 perccel rátért a kijelölt Föld körüli pályára, és hat óra múlva kellett volna megérkeznie az űrállomáshoz. Ekkor még zavartalanul működött minden műszer az űrhajón. A NASA amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal és a Roszkozmosz tájékoztatása szerint a tervezett dokkolást röviddel a kijelölt időpont előtt kellett elhalasztani, miután nem történt meg egy 24 másodperces hajtómű-manőver, amivel a Szojuz pozícióját az űrállomás pályájához igazították volna. Orosz illetékesek szerint a legénység most az elmaradt manőver megoldásán dolgozik, hogy pénteken hajnalban végrehajthassák az összekapcsolást.

"A legénység egészségi állapota jó, az életkörülmények (az űrhajóban) normálisak" – tette hozzá az ügynökség.

Az űrhajósok kiképzését végző központ vezetője, Szergej Krikaljov is biztosította az űrhajósokat, hogy "semmi szörnyű dolog sem történt". Krikaljov elmondta: a legkisebb hiba esetén is áttérnek a tartalék csatlakozó rendszerre, akár a rendszerben történik meghibásodás, akár az irányító központtal szakad meg a kapcsolat. Mint mondta, a legénységnek elegendő élelmiszer-, üzemanyag- és oxigéntartaléka van a kétnapos dokkolási program végrehajtásához.

Tavalyig az orosz űrhajók rendszerint a kétnapos program szerint csatlakoztak az ISS-hez. A szerdai lett volna az ötödik alkalom, amikor a "gyorsított", hatórás üzemmódban érik el az űrállomást.

Vitalij Lopota, az RKK Energia orosz állami rakétagyártó vállalat vezetője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy feltehetően az űrhajó számítógépes rendszerében történt meghibásodás, de más lehetséges okokat sem zárnak ki.

A Szojuz űrhajó két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén helyi idő szerint szerda hajnalban (kedd este 22 óra 17 perckor) indult el a kazahsztáni Bajkonurból, és hat órával később össze kellett volna kapcsolódnia az ISS-szel. A legénység a tervek szerint 170 napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson, ahol tudományos kísérletek százait végzi el Oroszország és az Egyesült Államok számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását