2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mit tudnak a fiatalok?

A fiataloknak is minél jobban meg kell ismerniük az Európai Uniót, hogy megtudják, mire jó az uniós tagság - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára.
2014. március 12. szerda 17:18 - HírExtra
Szerdán Budapesten, az Európa pontban ismertették a Mi vagyunk Európa! 2. programot, amelynek keretében 30 iskolában rendeznek európai uniós témájú iskolanapot.

Győri Enikő hangsúlyozta: a fiataloknak szóló programok szervezésekor az a cél, az hogy kilépjenek a klisékből, ne szokványos eseményeket szervezzenek. A lényeg, hogy a diákok megismerjék az EU-nak azokat az előnyeit - például a szabad mozgást és a jó oktatási lehetőségeket -, amelyekről a politikai beszédekben kevesebb szó esik - magyarázta.

Úgy véli, ha valaki többet tud az unióról, az nem jelenti azt, hogy feltétlenül szereti is, de csak akkor mondhat róla hiteles véleményt, ha ismeri.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az EU népszerűsége csökken, de Magyarországon nagyobb, mint az uniós átlag, és még az uniós intézményekbe vetett bizalom is magasabb. Ugyanakkor az alacsony átlagértékek azt mutatják, hogy nem mindent csinálnak a legjobban az unióban - vélekedett.

Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztosa az eseményen kiemelte: ha a fiatalok többet tudnak Európáról, sokkal inkább európainak érzik magukat.

A biztos emlékeztetett: az alapítók azt akarták, hogy az EU összekösse az embereket, Európa átlagos polgárait. A fiatalok nem tapasztalták meg azt a háborút, annak szörnyű következményeivel és romboló hatásaival, amely után az európai integráció létrejött. Azóta béke honol a kontinensen, ami hatalmas eredmény, nem véletlenül kapta meg az EU nemrégiben a Nobel-békedíjat - mutatott rá.

További óriási eredménynek nevezte, hogy ma már egyik országból a másikba akadálytalanul átjuthatnak az uniós polgárok.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője elmondta: a bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájának együttműködésében megvalósuló projekt célja, hogy minél több középiskolással ismertessék meg az uniós tagság nyújtotta lehetőségeket.

A március 21-én, Bonyhádon induló rendezvénysorozat célja, hogy szórakoztató formában ismertesse meg a 15-19 éves diákokkal az Európai Uniót és az uniós tagságból eredő jogaikat és lehetőségeiket. A magyarországi középiskolák nyílt pályázat útján jelentkezhettek a programra, 90 iskola pályázott, közülük választották ki a 30 nyertes intézményt.

Az iskolanapokat márciusban, áprilisban, szeptemberben és novemberben tartják meg. Somogy, Baranya, Hajdú-Bihar és Békés megyékben, valamint a fővárosban három-három, a többi megyében egy-egy rendezvény lesz.

A programban részt vevő iskolák 100 ezer forint értékű könyvutalványt kapnak. Emellett a részt vevő osztályokat is díjazzák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását