2024. április 23. - Béla

Indiai randi Rómában

Az olasz külügyminisztérium konzultációra hazarendelte Daniele Mancini újdelhi nagykövetet, hogy így tiltakozzon azért, mert immár sokadik alkalommal ismét elnapolták a két indiai halász megölésével vádolt olasz tengerészgyalogosok ügyének tárgyalását az indiai legfelsőbb bíróságon.
2014. február 18. kedd 12:25 - HírExtra
Kedden kiadott sajtóközleményében a minisztérium idézte Emma Bonino külügyminiszter szavait, miszerint "látva India nyilvánvaló alkalmatlanságát az ügy kezelésére, Olaszország fokozni fogja az arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy az ügyben a nemzetközi jognak megfelelően elismertesse jogi fennhatóságát".

"Róma legfontosabb célja továbbra is az, hogy elérje a két tengerészgyalogos mihamarabbi hazatérését" - tette hozzá az olasz diplomácia vezetője.

Massimiliano Latorre és Salvatore Girone egy olajszállító hajó őreként 2012 februárjában a dél-indiai Kerala állam partjainál - saját állítása szerint - félreértésből lelőtt két indiai halászt, akiket a hajót fenyegető kalózoknak néztek. Indiában vádat emeltek ellenük és letartóztatták őket. Olaszország szerint az incidens nemzetközi vizeken történt, ezért az indiai bíróságok nem illetékesek az ügyben, így a két férfit hazájában kell bíróság elé állítani.

Bár az eset két éve történt, Indiában még mindig nem döntöttek arról, hogy milyen eljárás keretében kívánják a gyanúsítottakat felelősségre vonni. A legfelsőbb bíróságnak kedden kellett volna eldöntenie, hogy a vádlottak a kalózellenes törvény hatálya alá esnek-e vagy sem, az állásfoglalását azonban február 24-re halasztotta. A szóban forgó jogszabály értelmében a két férfi akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az ország tengeri biztonságára vonatkozó szabályok megsértéséért. Az olasz külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte az újabb halasztást.

Az esetet követő karácsonykor, majd a 2013-as februári parlamenti választások alkalmával csak olyan hivatalos ígéret ellenében engedték haza a két tengerészgyalogost, hogy vissza fognak térni az eljárás folytatására. Az olasz kormány azonban megszegte ezt az ígéretét, a diplomáciai feszültség hatására azonban Róma végül mégis engedett: visszairányította Indiába a két katonát. Ezt követően Giulio Terzi külügyminiszter lemondott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását