2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fico káoszt okozhat Szlovákiában

Földrengés vár a szlovák politikai színtérre, ha beteljesülnek az előrejelzések és valóban Robert Fico jelenlegi kormányfő lesz az új köztársasági elnök - véli pénteki jegyzetében a Lidové Noviny című cseh napilap.
2014. január 10. péntek 10:47 - HírExtra
A március 15-i szlovák elnökválasztás jelöltjeinek csütörtök éjfélig kellett leadniuk a bejegyeztetésükhöz szükséges támogató aláírásokat, s az egybehangzó felmérések szerint Robert Fico a két hónap múlva esedékes választás legnagyobb esélyese.

A cseh konzervatív újság emlékeztet: a közvetlen elnökválasztást Szlovákiában is csak szükségmegoldásként vezették be 1999-ben, s a szlovák államfő jogkörei még gyengébbek mint a cseh államfőé.

Ha azonban Fico váltja fel Ivan Gasparovicot az elnöki tisztségben, "drámai módon megbomolhat" az eddigi politikai egyensúly, s a hagyományosan gyenge elnök helyére "rendkívül erős politikus" lép, aki maga mögött tudja a kormányt és a pártja (Smer) által uralt parlamentet.

A hatalom súlypontja az elnökre helyeződhet át, ha lojális pártember lesz az új kormányfő, ami nagyon valószínű. Ha ellenzéki politikus kerülne a kormányfői székbe, hatalmi harc lenne várható. Fico pozícióját az elnökválasztás számára nagyon kedvező eredménye is megerősítheti, hiszen ma még azt sem lehet megjósolni, ki kerülhet vele együtt a második körbe.

"Fico már többször bebizonyította, hogy képes meglepetést okozni: most például választási klippjével, amelyben egyszerű környezetből származó katolikusként mutatkozik be, aki diákkorában a szünidőket munkával töltötte, s minden vágya egy jó nyugati farmer volt."

"Most minden vízben halászni próbál, s nem lenne meglepetés, ha elnökként is a szlovák politika vezetője akarna maradni. Nem kizárt, hogy Milos Zeman még irigyelni fogja" - zárja jegyzetét Petr Pesek, a cseh államfő hatalmi ambícióira utalva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását