2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lars von Trier a Toldiban

Lars von Trier fesztivált rendeznek a Toldi moziban január 9. és 11. között, amelyen premier előtt levetítik a dán rendező A nimfomániás című filmjének első részét is.
2013. december 19. csütörtök 17:19 - HírExtra
A fesztivált a Dán Királyi Nagykövetség szervezi a Vertigo Média és a Skandináv Ház támogatásával - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Tóth Judit, a rendezvény koordinátora.

A háromnapos vetítéssorozat január 9-én, csütörtökön az Antikrisztus című alkotással kezdődik, amelyért Charlotte Gainsbourg 2009-ben a legjobb női alakítás díját kapta a cannes-i filmfesztiválon. Gainsboug és partnere, Willem Dafoe egy gyermekük halála miatt válságba került házaspárt játszik a filmben.

A magyar mozikban január 16-án debütáló A nimfomániás - 1. rész először a fesztivál nyitó napján tekinthető meg a Toldiban. A film főhőse egy magát nimfomániásnak valló nő (Charlotte Gainsbourg), aki nehéz helyzetében a segítségére siető jóakaróját bizarr szexuális kalandjaiba is beavatja. A produkció pénteki vetítése után Peter Schepelernnel, Lars von Trier életrajzírójával és egykori tanárával is találkozhat a közönség, aki aznap délután a Dán Nagykövetségen Lars von Trier, vágy és szexualitás címmel tart előadást.

A fesztivál műsorán szerepel még a rendező Melankólia című filmje, amelynek vezérfonala szintén egy szétesőben lévő házasság. A címszereplő viszont az események közben a Föld felé haladó kisbolygó. A Kirsten Dunsttal forgatott alkotás 2011-ben három Európai Filmdíjat nyert, köztük a legjobb film elismerését, Cannes-ban pedig Dunst játékát díjazták.

Ugyancsak látható Lars von Triertől a kilencvenes évek közepén készült A Birodalom című kultikussá vált tévés produkció, amit január 11-én, szombaton filmmaraton keretében vetítenek.
A fesztivált a The Humiliated című dokumentumfilm zárja betekintést nyújtva a világhírű dán filmes alkotási módszereibe.

A rendezvény részletes programja hamarosan a Toldi mozi honlapján (toldimozi.hu) is megjelenik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását