2024. április 16. - Csongor

Gyógyítható lett a rák?

A világ első rákfelismerő és -gyógyító nanorobotját fejlesztették ki dél-koreai tudósok - jelentette be hétfőn a dél-koreai tudományok minisztériuma.
2013. december 16. hétfő 14:50 - HírExtra
A Csonam Egyetem kutatócsoportja génmódosított baktériumokat használt, melyek a rákos sejtek környezetében túlzottan termelődő speciális anyagokra vagy fehérjékre (mint például a VEGF, vagyis a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor) képesek rátalálni - adta hírül a dél-koreai Tudományos, Informatikai és Tervezési Minisztérium.

Ha az anyagokat felismerték, baktériumok egy 3 mikrométeres (a méter milliomod része) robotot indítanak be, mely a rákos sejtekhez érve automatikusan gyógyszerrel permetezi be őket.
"A kutatás új utat kínál a rák diagnózisára és gyógyítására: a nanoméretű robot képes aktívan mozogni, sőt a rákellenes gyógyszereket egyenesen a daganatsejtekhez tudja juttatni. Ez a világ első, aktív orvosi kezelést végző nanorobotja" - olvasható a minisztérium sajtóközleményében.

A laboratóriumi tesztek eredményei szerint a nanorobot csak a daganatok egy bizonyos "tömörnek" nevezett fajtáinak - például mellrák, vastagbélrák és végbélrák - kimutatására képes, ám kidolgozói úgy vélik, a készülék továbbfejleszthető, hogy korábbi stádiumukban felismerje és gyógyítsa a rák különböző típusait.

Az új technológiát és a Bakteriobotnak nevezett nanorobotot már több tucat országban, köztük az Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unió minden országában engedélyezték.
A baktériumalapú mikrorobotot felhasználó daganatfelismerő és -gyógyító kutatást a Scientific Reports tudományos portál ismertette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását