2024. április 18. - Andrea, Ilma

A két oldal közti különbség

Kevesebb mint három héttel az olasz parlamenti választások előtt minimálisra csökkent a bal- és jobbközép pártkoalíció közötti különbség a Rómában kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások szerint.
2013. február 5. kedd 15:25 - HírExtra
Négy százalék választja el egymástól a Pierluigi Bersani vezette balközép Demokrata Pártot (PD) és baloldali szövetségesét, a Baloldal, Ökológia, Szabadságot (Sel) a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Északi Liga koalíciójától - erősítették meg a felmérések.

Minimálisra csökkent a választási kampány decemberi kezdetekor a PD-PdL közötti több mint tíz százalékos különbség. A közvélemény-kutatások azt is hangsúlyozták, hogy az olaszok 51 százaléka "megvalósíthatatlannak" tartja Berlusconinak az ingatlanadó visszafizetéséről tett ígéretét. Ez a bejelentés mégis tovább növelte támogatottságát, mivel az elemzők szerint "az olaszok szeretnék, ha Berlusconi ígérete valóra válhatna".

"Mérgezett csalit dobott az olaszoknak, soha nem fogja tudni visszaadni a tavaly befizetett ingatlanadót" - fogalmazott Mario Monti ügyvezető miniszterelnök, aki Berlusconit Achille Lauróhoz, az ötvenes évek nápolyi polgármesteréhez hasonlította, aki egy kiló tésztát vagy egy pár cipőt ígért a rá szavazóknak.

"Azért támadnak, mert a PD-t és Montit is sarokba szorítottam, egy lépésre vagyunk a győzelemtől"- mondta Berlusconi azt hangoztatva, hogy nem csak az ingatlandót szünteti meg és fizeti vissza, hanem az olaszoknak az adóhivatalnak való tartozásait is eltörli.

Ami a Berlusconi szavait követő negatív piaci reakciót illeti, Angelino Alfano PdL-főtitkár kijelentette, hogy a "piacok nem diktálhatnak a politikának".

Nemet mondott az adóamnesztiára Bersani, aki a PD 7,5 milliárd eurós oktatási és egészségügyi kormányprogramját vázolta kedden Berlinben Wolfgang Schäuble pénzügyminiszternek.

Rövid életűnek jósolta meg a következő római kormányt a keddi olasz sajtó, amely szerint ha a bal- és jobbközép szoros választási küzdelme parlamenti patthelyzetet teremt, az ország kormányozhatatlanná válik. A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera szerint a pártok ezzel tisztában vannak és nem kizárt, hogy a bizonytalanságot Giorgio Napolitano államfő újbóli megválasztásával fogják egyensúlyozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását