2024. március 29. - Auguszta
Közel kétszázan gyűltek össze tegnap este Szegeden a Reök-palotánál. Míg a Reök aulájában István, a király közönségtalálkozó, az épület előtt csendes demonstráció folyt a Milla Szeged szervezésében.
2012. december 4. kedd 17:36 - Pál Fanni
Mécsesekkel és forralt borral várták a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Bátyai Edina leváltása ellen tiltakozókat a Reök-palota előtt. A közel kétszáz embert megmozgató esemény kezdetén az István, a király rockoperából játszottak részleteket, majd az épület falára vetítették a benti közönségtalálkozó képeit, így a hideg és a szemerkélő eső ellenére összegyűlt tömeg is követhette a találkozó eseményeit.

Eközben az épület aulájában a moderátor, Pleskovics András vezetésével a 30. jubileumára készülő előadásról beszélgettek a készítők, és a jövő nyárra tervezett darab alkotói.

Miért éppen Alföldi?


A rockoperát ezúttal Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója rendezi.
Szörényi Levente szerint az, hogy Alföldi Róbert bekerült ebbe az alkotói körbe, történelmi pillanat. „Egy húsz éves béklyót vett le a lábamról.”- fogalmazott a Kossuth-díjas zeneszerző, aki már nagyon unja, hogy csak politikai aspektusból érdeklődnek a munkája iránt. Úgy gondolja, hogy a művészi alkotás, bármelyik eszmei oldalról beszéljünk is, nem lehet érdek tárgya, hisz abból csak fércmunkák származnak.

„A csitári hegyek alatt, meg a Koppány”


Arra a kérdésre, hogy mi készül a színpadra, Alföldi elmosolyodott, majd azt mondta, nem lesz benne sem meztelenség, sem grupen sex, bár olvasott már efféle híreszteléseket a készülő előadásról.

A darab vitathatatlan sikerét abban látja, hogy már mindenki kívülről tudja rockopera jól ismert dalait: „Olyanná vált, mint egy népdal. A csitári hegyek alatt, meg a Koppány.”

Alföldi elmondta, számára az István, a király összeforrt a szabadság és a felszabadulás megélésével és rendezésével ő is ugyanezt a szabadságélményt szeretné átadni.

Szent István dalra fakad


Rosta Mária, a darab producere az István, a királyt az elmúlt harminc év legfontosabb magyar kulturális termékeként jellemezte, majd hozzátette: a Szörényi-Bródy életmű a nemzeti minimum része.

Szörényi Levente és Bródy János a produkció keletkezéséről is meséltek.

Szörényi felidézte, hogy amikor először említette meg a Budapest Stúdió akkori vezetőjének, Nemeskürty tanár úrnak az ötletüket, nem kapott egyértelmű visszajelzést: „Szent István dalra fakad? Ez akkora képtelenség, hogy csak zseniális lehet!” Az idő azonban a mű nagyságát igazolta.

Bródy elmondta, hogy a produkció eredetileg egy hanglemezstúdióban készült, s akkor még senki sem gondolt rá, hogy a későbbiekben film és színházi darab is létrejöhet, és ilyen sikereket fog majd elérni.

Nem egy vidám történet


Alföldi szerint a színház legfontosabb feladata, hogy reagáljon arra, ami itt és most történik. Fontosnak tartja a helyzeteket a mából megközelíteni.

„A darab története nem egy vidám történet: magyarok hadakoznak magyarokkal, és erről ma is van mit beszélni” - mondta. Bár a változás állandó, a lényeg mégis ugyanaz marad, ezt a folytonosságot az is jól példázza, hogy Nagy Feró és Varga Miklós is játszik majd az előadásban, igaz, nem eredeti szerepükben.

ÉS egy másik nem vidám történet

„Nem akarunk Szegeden kultúrharcot!” Többek között ezt a feliratot olvashattuk a Bátyai Edina pozíciója ellen irányuló jobboldali kezdeményezés miatt tiltakozók transzparensein. Bátyai mellett nem csak a nézők, hanem szakmai szervezetek, mint például a Magyar Színházi Társaság is kiálltak. Több százan aláírták az igazgatót támogató óriási papírlapot is.

Mégis mennie kell?

Zárt ülésen a közgyűlés végül határozott Bátyai Edina menesztéséről. A megbízott igazgató posztját Juhász Péter tölti be.

A polgármester, Botka László megtagadta a határozat aláírását, így két héten belül rendkívüli közgyűlésre kerül majd sor.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását