2024. április 18. - Andrea, Ilma

Milyen a hatékony állam az LMP szerint?

Az LMP szerint a jó és hatékony államot nem lehet az elbocsátástól rettegő közszolgákra építeni - jelentette ki Szél Bernadettel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Szilágyi Péter. A két politikus azokra a hírekre reagált, amelyek szerint akár még idén 6-8 ezer álláshely szűnhet meg a közszférában.
2012. október 4. csütörtök 14:31 - HírExtra
Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta folyamatos elbocsátási hullámok érik a közszférát. Összegzése szerint a Bokros-csomag hatására 15-16 ezer embertől "szabadultak meg", az első Orbán-kormány idején a keretszámok alakításával próbálták mérsékelni a foglalkoztatást, a Medgyessy-kormány ideje alatt pedig tízezer embert bocsátottak el.

A Gyurcsány-kabinet alatt 12 ezer közszolgát küldtek el, a második Orbán-kormány pedig 2012 januárjában hétezer álláshelyet szüntetett meg a közigazgatásban. A januári döntés ténylegesen háromezer ember elküldésével járt - mondta.

Hangsúlyozta, hogy Gál András Levente volt kormánybiztos ekkor azt nyilatkozta: fontos egy jó és egyszerűbb állam kiépítése, de már elérték azt a szintet, amikor nincs szükség további elbocsátásokra. Felhívta a figyelmet, hogy ezzel szemben Giró-Szász András kormányszóvivő viszont arról beszélt szeptemberben: jelenleg is zajlik annak felmérése, hogy a közszféra egyes területeinek feladatai milyen létszámmal végezhetőek, pontosabb kép év végére alakulhat ki.

Szél Bernadett szavai szerint a kormányzati nyilatkozatokból még 6-8 ezer álláshely megszüntetését lehet kiolvasni, az ország érdeke viszont egy magasan képzett, stabil munkakörülmények között dolgozó, a politikai szférától független közigazgatás léte lenne.
Szilágyi Péter kijelentette, jó és hatékony államot nem lehet az elbocsátás rémétől rettegő közszolgákra építeni. A politikus azt mondta, be kell fejezni azt a húsz éves gyakorlatot, hogy a pénzügyi nehézségek idején a kormány leépíti a közszférát.

A tervezett leépítésekkel kormányzati szinten nagyjából negyvenmilliárd forintnyi megtakarítást akarnak elérni, de ez a pénz csupán kis összegnek számít a felesleges kormányzati költésekhez képest. Az államnak inkább azt kellene felmérnie, hogy mennyibe kerül ha "oligarchák irányítják" - jelentette ki.

A megszüntetni kívánt minisztériumi háttérintézményekben hatalmas tudás halmozódott fel, ezért lehetőséget kellene nekik adni, hogy piaci alapon működhessenek a jövőben - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását