2024. április 16. - Csongor
A közép- és kelet-európai gazdaságok vannak kitéve a legnagyobb mértékben az euróövezeti adósságválságnak, ezért ennek az országcsoportnak a gazdasági kilátásai a leggyengébbek a globális felzárkózó térségen belül - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint Magyarországon az idén és jövőre is egész éves recesszió várható.
2012. szeptember 28. péntek 06:10 - HírExtra
A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics közgazdászai a világgazdaság felzárkózó piaci térségéről befektetők számára összeállított, csütörtökön Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésükben közölték: jóllehet az euróválság pénzügyi járványveszélye a valutauniós jegybank (EKB) legutóbbi intézkedései nyomán enyhült, a ház szerint azonban ez átmeneti állapotnak bizonyulhat. Ráadásul az euróövezetből a közép- és kelet-európai térségre átterjedő reálgazdasági járvány még súlyosbodott is, tekintettel a szoros kereskedelmi kapcsolatokra.

Lengyelország, amelynek nagy belső piaca van, várhatóan felülteljesítő lesz a térségen belül, "a spektrum másik végén van" ugyanakkor Magyarország és Csehország, amelyek valószínűleg a következő egy év jelentős részében is recesszióban maradnak.

Egyértelmű recesszió

A Capital Economics csütörtöki előrejelzése szerint az általa egy csoportba vett térségi gazdaságok - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Törökország és Oroszország - közül Magyarország és Csehország az idei év egészében egyértelműen recesszióban lesz, de a ház a magyar gazdaságban 2013 egészére is visszaesést vár.

Az elemzéshez fűzött részletes táblázatos prognózisból kitűnik, hogy a Capital Economics londoni elemzői Magyarországon az idén 1,5 százalékos, jövőre 0,5 százalékos GDP-mínusszal számolnak. Csehországban a ház 2012-re 0,8 százalékos visszaesést, 2013-ra 0,5 százalékos növekedést valószínűsít.

Ez eddig a legborúlátóbb prognózis a magyarországi GDP-kilátásokkal kapcsolatban a City elemzői közösségén belül. Az idei egész éves magyarországi recesszió konszenzusos előrejelzés Londonban, de a többségi londoni elemzői vélemény az, hogy jövőre már a magyar gazdaságban is várható a növekedés megindulása.

Minimális növekedés jövőre


A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays gazdaságkutató részlegének e hét elején Londonban ismertetett új, felülvizsgált negyedéves globális prognózisa szerint a magyar GDP-érték az idén 1,1 százalékkal csökken, jövőre 0,3 százalékkal növekszik.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelenleg érvényes, néhány hete közzétett előrejelzésében 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Ez rontott prognózis, ugyanis eggyel korábbi, májusban összeállított átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye már 0,4 százalékkal növekedhet. Igaz, hogy ez is rontott becslés, az előző, májusi EBRD-előrejelzésben ugyanis még 0,7 százalékos magyar GDP-növekedés szerepelt a jövő év egészére.

Az EBRD elemzői - a Capital Economics csütörtöki londoni prognózisához hasonlóan - szintén kiemelték legutóbbi térségi előrejelzésükben, hogy a bank működési területén belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható az EBRD által korábban feltételezettnél rosszabb gazdasági teljesítmény az egész átalakuló régióban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői legutóbbi, felülvizsgált térségi prognózisukban 2012 egészére 1,2 százalékos GDP-mínuszt, jövőre 0,7 százalékos növekedést valószínűsítettek a magyar gazdaságban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását