2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bezár a Vidámpark?

A Vidámpark bezárásáról dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdán: az előterjesztés szerint az intézmény november 4-én végleg bezár, majd az év végéig átadja az általa használt területet a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.
2012. szeptember 28. péntek 15:07 - HírExtra
Mint az előterjesztésben olvasható, évtizedek óta megoldatlan probléma a Városligetben található két szabadidős intézmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Vidámpark további fejlesztésének ügye.

A jelenlegi működési környezet mellett tartósan évente 50-150 millió forint tulajdonosi támogatásra van szüksége a Vidámparknak ahhoz, hogy a szolgáltatást fenn tudja tartani. A tulajdonosi támogatás nagyságát alapvetően az adott év márciusa és novembere közötti időjárás határozza meg, de hangsúlyosan a májustól augusztusig terjedő időszak.

A dokumentum felidézi, hogy az új városvezetés 2010-ben a társaságot katasztrofális gazdasági helyzetben vette át. Akkor a közgyűlés - hosszas mérlegelés után - úgy döntött, az 1,1 milliárd forintos kiadást eredményező azonnali bezárás helyett a működést még egy-két évig fenntartja úgy, hogy közben a határozott idejű bérleti szerződésekből származó kötelezettségeket folyamatosan csökkenti.

Ez helyes döntésnek bizonyult, mert a 2012. évi bezárással összességében mintegy 300-400 millió forinttal kedvezőbb pénzügyi pozíciót, ennyivel kisebb bezárási összköltséget sikerült elérni még a két év alatt nyújtott 360 milliós pénzügyi támogatás figyelembevételével is - tartalmazza az előterjesztés. A Vidámpark mostani bezárása - egyebek között a végkielégítések, szállítói tartozások kifizetése miatt - mintegy 490 millió forintba kerül. A tervek szerint a cég értékesíthető vagyonelemeit január végéig értékesítik, amelyből "óvatos" becslések szerint 100-250 millió forintos bevétel várható. A Vidámparkot üzemeltető társaság több mint ötven dolgozójának október 31-ig felmondanak.

Az előterjesztés kitér arra, hogy a Vidámpark területén jelentős műemlékek találhatóak - például a körhinta, a hullámvasút, a lézerdodzsem tetőszerkezete és a barlangvasút -, ezek megóvásáról, esetleges üzemeltetéséről a terület jövőbeni gazdája, a Fővárosi Állat- és Növénykert gondoskodik.
Az állatkert évente mintegy 1 millió látogatót fogad, miközben a Vidámparkot felkeresők száma 300 ezer körüli. A budapesti az állatkertek között nemzetközi összehasonlításban sem rendelkezik elegendő területtel, ezért az általa használt terület további bővítése évek óta napirenden van.

Persányi Miklós, az állatkert idén újra kinevezett főigazgatója korábban az MTI-nek elmondta, hogy a ráfizetéses Vidámparktól visszakapott területtel megoldódhat a nyomasztó területhiány és a családokat szolgáló egyesített park a legnagyobb kulturális attrakcióvá fejlődhet Közép-Európában.
A műemlékjátékok megmaradnának, részeivé válnának egy jövendőbeli családi "meseparknak", amelyben a magyar állatokat testközelben felvonultató kiállításokat a magyarság mesevilágával ötvöznék érdekes interpretációban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását