2024. április 25. - Márk
Civil jogvédők szerint a kormány a választási törvény mellett az alaptörvény módosítását is tervezi. A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) úgy véli, mindezek célja megakadályozni, hogy az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat tárgyává tegye az előzetes választói regisztráció intézményét.
2012. szeptember 19. szerda 17:16 - HírExtra
A két szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben tiltakozik az önkéntes előzetes regisztráció bevezetése ellen, amely álláspontjuk szerint alkotmányellenes és sérti a nemzetközi emberi jogi egyezményben biztosított jogokat is.

A választási eljárásról szóló sarkalatos törvényt Lázár János (Fidesz) egyéni képviselői indítványként terjesztette az Országgyűlés elé, ezzel ismét "megkerülte a kormányt terhelő szakmai és társadalmi egyeztetési kötelezettséget" - áll az MHB és a TASZ közös közleményében.

A jogvédők szerint előzetes normakontrollra volna szükség, hiszen az önkéntes előzetes regisztráció az eddiginél nagyobb terheket róna a szavazni kívánó polgárokra.

Nem vállalják


Az MHB és a TASZ szerint a kormányzat nem hajlandó vállalni az előzetes normakontroll kockázatát, hiszen Lázár János az alaptörvény "átmeneti rendelkezéseit is kiegészítené egy felhatalmazással, amely alkotmányos szinten teszi lehetővé a regisztráció bevezetését".

A jogvédők szerint ha a kormánytöbbség meg lenne győződve a javaslat alkotmányosságáról, akkor szembenéznének az alkotmánybírósági vizsgálattal. Álláspontjuk szerint azonban a törvényjavaslat beterjesztője is tudja, a választásokon való részvétel lehetőségét szűkítő szabályok alkotmányellenesek.

Ne futamodjanak meg

A két szervezet ezért felszólítja az országgyűlési képviselőket, ha "egy sokak szerint alkotmányellenes törvényt fogadnak el, akkor annyi tisztesség legyen bennük, hogy nem futamodnak meg az alkotmánybírósági vizsgálat elől, és az alaptörvény módosítását nem szavazzák meg" - olvasható a közleményben.

A Fidesz-KDNP kedden nyújtotta be a parlamentnek a választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslatát. Eszerint csak az szavazhat majd, aki kéri felvételét a névjegyzékbe. A választási feliratkozás bevezetése érdekében az alkotmányt is módosíthatják.

Előzőleg a Fidesz több politikusa is jelezte, hogy az új választási eljárási törvényről előzetes normakontrollt kérnek majd az Alkotmánybíróságtól, vagyis a jogszabályt a parlamenti elfogadása után - még az államfői kihirdetés előtt - várhatóan megküldik a testületnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását