2024. április 19. - Emma

Nagy várakozás a cseheknél

Egyre nagyobb a szakszervezetekkel szembeni várakozás Csehországban. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek valamivel több mint a fele sürgeti, hogy a munkavállalók érdekében a szakszervezetek erőteljesebben kapcsolódjanak be az ország politikai életébe is.
2012. július 18. szerda 10:26 - HírExtra
A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet felméréséből kitűnt, hogy a válaszadók 43 százaléka bízik a szakszervezetekben és támogatja céljaikat. Egy hasonló felméréskor - 2000-ben - ez az arány még csak 31 százalékos volt.

A megkérdezettek 79 százaléka szerint a szakszervezetek fő feladata annak elérése, hogy a mindenkori kormány biztosítsa az igazságos nyugdíjat az emberek számára.

A Petr Necas vezette jobbközép kormánykoalíció több politikusa az áprilisi és a májusi tüntetések után éppen azzal vádolta a szakszervezeteket, hogy nyíltan politizálnak, és a baloldali pártokat támogatják.
"Nem támogatunk egyetlen politikai pártot sem. Ellenkezőleg, fellépünk minden párt ellen, ha az olyan politikát folytat, amely sérti az alkalmazottak érdekeit" - reagált a bírálatokra Jaroslav Zavadil, a Cseh- Morva Szakszervezeti Konföderáció (CMKOS) elnöke a Právo című országos baloldali napilapnak nyilatkozva.

A felmerült munkajogi problémák megoldásának módjával kapcsolatban a tárgyalásokat a megkérdezettek 85 százaléka, a tüntetéseket 78 százaléka, míg a konkrét nyomásgyakorló akciókat - például az útlezárásokat - 45 százaléka támogatná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását