2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kulturcsók

A Trafik klub: palotavárosi élő zenés szórakozóhely, a Mikszáth Kálmán tér 2. szám alatt található. Koncertek, bulik, klubestek, előadások, zártkörű rendezvények helyszíne. A volt Tilos az Á... helyén nyitott meg 2011. elején.
2012. július 2. hétfő 21:43 - HírExtra
A klubra jellemző, hogy befogadó-helyként nem válogat a műfajok sokszínűségéből. Minden egyes korosztály, minden stíluskövető megtalálja a számára tetsző programot a kínálatból.

A Kulturcsók nem csak az egymásnak örülés ünnepe, hanem csemege zenészeknek, zene szeretőknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Olyan élményt szeretnénk szerezni a közönségnek, mely felébreszti bennük az érdeklődést az embertársaik iránt. Az ismerős népi dallamok, a kesernyés-bús siratók, és a táncra perdítő muzsika előhozza az emberi lélekből azt az érzést, melyet csak a gyerekek ismernek: az önfeledtséget.

A Kulturcsók találkozás. Tradíciók találkozása, ölelkezése a zenében. Két régi világ emlékeit csalja elő. A koncert alkalmával szeretnénk feltárni azt az intim, kimerevített pillanatot, amelyben minden jelenlévő egyesülhet a saját hagyományaival és magáévá teheti a másik világ hagyományait is.

Az esemény azok számára készült, akik érdekeltek abban, hogy a kulturális identitás fontosságát és megismertetését, a kultúrabeli különbségek feloldását előre segítsék. A leghatékonyabb módja ennek ma a szórakoztató programokban rejlik, és abban, hogy előre lendítsük azt a folyamatot, amelyben két világ egymást megismerheti, egymásra találhat. Szokták mondani, hogy a zene nemzetközi nyelv, mely mindent áthidal, mindenre megoldást talál, és mindenki feloldódik benne.

Motiva zenekar és Kovács Nóri:

A Motiva zenekar a magyar népzenét ötvözi a mai popzene hangzásvilágával. Különlegessége hogy az ének változatlanul megtartja az autentikus népdaléneklési módot, melytől világszerte egyedivé válik a zenekar a műfajában. A dalok egy része saját erdélyi gyűjtésből származik, a zenészek kreatívan illesztik saját stílusukat a hamisítatlan népi hangzáshoz.

Kovács Nóri, a „Népművészet Ifjú Mestere” díjjal kitüntetett énekesnő azon munkálkodik, hogy zenekarával a népi hagyományokon alapuló művészetet szélesebb rétegek számára is vonzóvá tegye. A népzenei motívumokat furulya és népi hegedű szólaltatják meg, a hangzást pedig gitár, basszusgitár és szintetizátor teszik teljessé. Nóri nem csupán elénekli, de zenésztársaival kreatívan be is illeszti a népdalokat a mai populáris zenei kultúra keretei közé.

A műsor színességét a lüktető ritmusú, táncra perdítő dallamok, valamint az elgondolkodtató, ringató népdalfeldolgozások váltakozása biztosítja. A Motiva előadása minden korosztályt megérint. A fiatalok éppen úgy megtalálják a szívükhöz közel álló hangzásokat, mint szüleik és nagyszüleik, akik az eredeti dalokat ismerve szívesen hallgatják azok modern zenei feldolgozásait. A produkcióban saját gyűjtésű dalok is elhangzanak.

Az egyik ilyen gyöngyszem a Szerelem, szerelem című dal. Nóri az erdélyi Kovács Józsi bácsival énekel duettet, s amelynek előadása során Józsi bácsi is megjelenik a vetítővásznon. A dallamok és a táncok hangulatához illeszkedő vetítés egyébként nem csupán ebben a dalban, hanem mindvégig a produkció része.

A Motiva különleges és népszerű. Az országos rádiók is játsszák dalaikat: Kicsike, Napom fénye… Az eddig közzétett klipeket több százezren látták. A zenekart rajongói levelek és elismerő üzenetek buzdítják folyamatosan további népdalok megújítására és bemutatására.
A Motiva tesz érte, hogy a Magyar kultúra tovább éljen!

Cimbaliband:

“A népzene tehát a természet tüneménye” - mondta Bartók, és ez az állítás a mai vilában is megállja a helyét, vallják a Cimbaliband tagjai . Zenéjükben a modern kelet európai életérzés keveredik a népzenével, viszont mindez természetes formában történik, mert ők egy igazi “multikulti” zenekar. Szerb harmonikás, magyar hegedűs, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros, mindez egy sejtelmes női énekhanggal, és egy jazzdobossal megfűszerezve.

Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll, de két dolog mégis összetarjta a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je" ként! Gyors ”riffjeivel” változatos stílusban mozgatja irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti Kelet- európai cimbalom Rock’n’Roll!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását