2024. április 20. - Tivadar

Becsődölt a bioerőmű

Csődvédelmet kért a Liget Bioenergia Művek Kft., a szakolyi bioerőmű főtulajdonosa - írta a Gazdaság.hu hétfőn.
2012. április 23. hétfő 13:08 - HírExtra
Magyarország első zöldmezős beruházásban épült bioerőművét 2009-ben adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyon. A 14 milliárd forintba kerülő beruházást az MFB és a K&H Bank finanszírozta 50-50 százalékban.

A bioerőmű üzemeltetője a Dél-nyírségi Bioenergia Művek Zrt. (DBM), amelynek főtulajdonosa a Liget Kft. és résztulajdonosa a japán Tohoku Epko áramszolgáltató cég is.

A cikk szerint gazdasági válság és a kormányváltás utáni energetikai piaci szabályozások változása nem kedvezett a szakolyi mintaerőműnek. A finanszírozó bankok kockázatosnak ítélték a megújuló áramtermelést és beszüntették a finanszírozást, emiatt 2011-ben leállt az erőmű.

Alig egy hónapja Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy a DBM Liget Kft. által tulajdonolt részét egy magánvállalkozó vásárolta meg, aki az erőmű reorganizációját tervezi, s tárgyal a bankokkal. A Gazdaság.hu írása szerint azonban a cégadatok nem erre utalnak, ezek tanúsága szerint magát a Liget Kft.-t értékesítették a tulajdonosai, és feltehetőleg vele együtt adták el a DBM-ben levő tulajdonrészt is.

A Liget Kft.-t megvevő Associated Networks Kft. a honlapja szerint a cég a DBM Bioenergia Művek Zrt. fő részvényese. Az Associated Networks cégcsoport magyar tulajdonú magánvállalkozásként mutatkozik be a weblapján. Az Opten adatai szerint az Associated Networks Kft. tavaly április óta a hasonló nevű Seychelle-szigeteken bejegyzett társaság birtokában áll.

A Gazdaság.hu cikke arra is rávilágít, hogy a Liget Kft. a tulajdonosváltás után jelentett csődöt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását