2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A disznók újabb kiváltságokat kapnak

Kevesebb mint 50 sertéstelepet érint Magyarországon az a jövő januártól érvényes uniós előírás, amely szerint az anyakocákat tilos elkülönítetten tartani.
2012. április 2. hétfő 14:39 - HírExtra
Magyarországot is érintik azok a 2008-as uniós direktívában megfogalmazott állatjóléti követelmények, amelyek betartása 2013. január 1-jétől lesz kötelező az EU valamennyi tagállamában - mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára hétfőn az MTI-nek. Menczel Lászlóné azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a napokban a sajtóban olyan információ jelent meg a szaktárcára hivatkozva, hogy Magyarországot nem érinti a sertésekre vonatkozó uniós szabályozás változása.

Több új állatjóléti intézkedést kell bevezetniük a sertéstartóknak. Ezek közül az egyik, hogy az anyakocáknak az eddiginél nagyobb területet kell biztosítani, és csoportosan kell őket tartani - közölte a VHT titkára.

Hozzátette, Magyarországon az anyakocatartás körülményei már most jobbak, mint több nagy uniós sertéstartó tagországban. A mintegy 210 ezer anyakoca kevesebb mint 10 százalékát tartják a 2013 elején életbe lépő szabályok szerint nem megfelelő módon.

Egy felmérés szerint 47 telepet érintenek a változások, de várhatóan ezeken a telepeken is megfelelőek lesznek a tartási körülmények a jövő év elejére - jegyezte meg Menczel Lászlóné.
Ezt a véleményt megerősítette az MTI-nek Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára is. A tárca információi szerint 45 sertéstelepen kell még javítani az anyakocatartás feltételein. Hangsúlyozta, a tartási körülmények javítását ezeken a telepeken is elvégzik még a jövő év elejéig.

Menczel Lászlóné azt még nem tudta megmondani, hogy az állatjóléti feltételek javítása milyen mértékben hat a sertéshús árára. Az azonban biztos - fűzte hozzá -, hogy sem a termelői kör, sem a feldolgozók nem tudnak további költségnövekedést elviselni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását