2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Vatikán és a pénzmosás

A Vatikán is felkerült az amerikai külügyminisztériumnak a pénzmosás gyanújában álló országokról készített listájára; a tárca aggasztónak nevezi a pápai állam helyzetét, dacára a vatikáni pénzügyi tranzakciók átláthatósága érdekében bevezetett intézkedéseknek.
2012. március 9. péntek 14:44 - HírExtra
Hatvannyolc országban ad okot aggodalomra a pénzmosás gyanúja. Az ebben a kategóriában felsorolt Albánia, Egyiptom, Portugália, Vietnám, Jemen és más államok közé első alkalommal a Vatikánvárosi Állam is bekerült a washingtoni külügyminisztérium 2012-es jelentésébe. Ezzel a Vatikán megfigyelés alatt levő állammá vált.

A nemzetközi kábítószer-ellenes küzdelem helyzetét összegző jelentés (International Narcotics Control Strategy Report) a pénzmosás szempontjából is osztályozta az államokat. A Vatikán csak egy kategóriával előzte meg a pénzmosás terén "kiemelt veszélyeztetettségűnek tartott" államokat, amelyek között az Egyesült Államok is szerepel.

Az Il Giornale olasz napilap amerikai diplomácia forrást idézve hangsúlyozta, hogy a jelentés eredménytelennek tartja a Vatikán által 2010 decemberében bevezetett intézkedéseket. Ezek közé tartozik az úgynevezett pénzügyi információs hatóság (Aif), amely azt a feladatot kapta, hogy a Vatikán alkalmazza a pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására vonatkozó nemzetközi jogszabályokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását