2024. április 25. - Márk

Hoffmann Rózsa felelős döntést akar

Felelős döntést kell hozniuk a diákoknak a továbbtanulásukról, ebben kíván segíteni az oktatásért felelős államtitkárság - indokolta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Start a diplomáért címmel szervezett konzultációs fórumsorozat megszervezését kedden Debrecenben.
2012. február 21. kedd 16:49 - HírExtra
"Nincs izgalom, a középiskolai tanárok a helyzet magaslatán állnak, a fórumokat szelíd érdeklődés jellemzi" - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, aki a konzultációsorozat negyedik, debreceni állomásán a felvételi keretszámok alakulásáról, a finanszírozás és a hallgatói szerződés kérdéseiről tájékoztatta mintegy 150 fős hallgatóságát.
Az idei jelentkezések ismeretében nyáron, a pótfelvételik előtt korrigálják a felvételi keretszámokat - közölte Hoffmann Rózsa az MTI érdeklődésére a konzultációt megelőző sajtótájékoztatón.

Az államilag finanszírozott helyek megszűnése nem jelenti a képzés megszűnését - magyarázta az államtitkár az MTI azon felvetésére, hogyan tudják azon diákok felelős döntését segíteni, akik például évek óta a jogi pályára készültek, és a felvételi előtt néhány héttel szembesültek azzal, hogy a Debreceni Egyetemnek (DE) egyetlen támogatott hely sem jutott.

Hoffmann Rózsa ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet az új típusú, állami támogatású diákhitelre, s arra a kormányhatározatban rögzített utófinanszírozásra, amely "lehetővé teszi mindenkinek a tanulást".

Utóbbi azt jelenti, hogy azoknak a jogászoknak, akik állami alkalmazásba kerülnek, utólag kifizetik az oktatás költségeit - ismertette az államtitkár.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az egyetemeknek nyár közepére ki kell dolgozniuk fejlesztési terveiket, amelyeket a tárcával együtt véglegesítenek. Hoffmann Rózsa szerint a felsőoktatás finanszírozási számai arra ösztökélik az intézményeket, hogy újragondolják működésüket, gazdálkodásukat.

A jövőben pályázati formában is igyekeznek a felsőoktatást finanszírozni, és komoly anyagi többletet jelent a kutató egyetemi cím, illetve az a kiemelt egyetemi státus, amelyet 1-2 nemzetközileg is jegyzett magyar egyetem kaphat meg a jövőben - részletezte Hoffmann Rózsa.
Fábián István, a DE rektora reményét fejezte ki, hogy a DE továbbra is vonzó intézmény lesz a továbbtanulóknak. Ugyanakkor - tette hozzá - 87 munkatársat érintő csoportos létszámleépítésre kényszerülnek az idén, ez a tudományegyetemi karokat és az agrárcentrumot érinti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását