2024. március 19. - József, Bánk

Erőszakos esemény az űrben

Galaxisa pusztulását élte túl a ritka fekete lyuk, amelyet a Hubble-űrteleszkóp felvételein figyeltek meg ausztrál és amerikai csillagászok.
2012. február 17. péntek 18:49 - HírExtra
Lencsevégen

A felfedezésről az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban jelent meg tanulmány.
A Hubble-űrteleszkóp a közelmúltban kapta lencsevégre fiatal, kék csillagok halmazát, amelyek egy "középsúlyú" fekete lyukat vettek körbe.

A feltételezések szerint a fekete lyuk egykoron egy törpegalaxis központjában volt, amelyet egy nagy csillagváros gravitációs ereje tépett szét - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Az erőszakos esemény során a nagyobb galaxis elrabolta kisebb "fajtársa" legtöbb csillagát. Ugyanakkor az esemény során összenyomódtak a fekete lyukat övező gázfelhők, amelyek a csillagképződés hullámát indították be. Az ily módon született ifjú csillagokat leste meg a Hubble "mindenlátó" szeme.

Kétszázmillió éves "ifjoncok"

Az asztronómusok szerint a fiatal csillagok alig 200 millió évesek, ez azt jelenti, hogy a két galaxis "párviadalára" is körülbelül ebben az időszakban kerülhetett sor.

"A nagyon fiatal csillagok halmaza arra utal, hogy a "középsúlyú" fekete lyuk egy nagyon kis tömegű galaxis középpontja lehetett" - magyarázta Sean Farrell, a Sydneyi Csillagászati Intézet kutatója.

A HLX-1 katalógusjelű fekete lyuk azontúl, hogy egy elveszett galaxis létét árulta el a kutatóknak, önmagában is rendkívül érdekes.

Amikor Sean Farrell és kollégái 2009-ben felfedezték az objektumot, ez volt az egyetlen ismert "középsúlyú" fekete lyuk. A fekete lyukak olyan osztályát képviselheti, amelyek a legtöbb galaxis centrumában terpeszkedő szupermasszív fekete lyukak "építőkövei" lehetnek.

Nem mindegy

A 290 millió fényévnyire található HLX-1 "mindössze" húszezer Nap-tömegű.

Összehasonlításképp, a Tejútrendszer központjában lévő fekete lyuk tömege négymillió Napéval egyenlő.

"A HLX-1 egyedülálló volta arra utal, hogy ezek a közepes fekete lyukak csak rövid ideig léteznek" - emelte ki Mathieu Servillat, a kutatócsoport tagja, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Intézet munkatársa.

A ritka, közepes méretű fekete lyukak tanulmányozásával a tudósok többet remélnek megtudni származásukról, valamint arról, hogy miként alakulnak ki a szupermasszív fekete lyukak.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását