2024. április 20. - Tivadar
Schmitt Pál köztársasági elnök szerint a magyar kormány egységes, látható és érezhető nemzetpolitikát folytat, ahogyan azt korábban ígérte.
2012. február 10. péntek 11:59 - HírExtra
Erősödtünk

A helsinki magyar nagykövetségen pénteken megrendezett állampolgársági eskütételen az államfő azt mondta, az egyszerűsített honosítás bevezetése óta több mint 130 ezren vették fel a magyar állampolgárságot, és további 60 ezren várnak arra, hogy felvehessék azt. Úgy vélte, az ezzel a lehetőséggel élők eddig is kötődtek Magyarországhoz, őrizték a magyar kultúrát és hagyományokat, most már azonban jogilag is kifejezhetik ezt. Ezáltal erősödött a magyar nemzet - tette hozzá Schmitt Pál.

Hangsúlyozta, a magyar állampolgárságot most felvettek közül többen nem a mai Magyarország területén, hanem "a Kárpát-medence valamelyik zugában" születtek, és hálásnak kell lenniük a szüleiknek, nagyszüleiknek, amiért átadták nekik magyar identitásukat.

Finom emlékeztetés

Mint emlékeztetett, a kormány 2010-es hivatalba lépése után első intézkedései között megteremtette az egyszerűsített honosítás lehetőségét és június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

A Külügyminisztérium az MTI érdeklődésére közölte, hogy a finn Bevándorlási Hivatal adatai szerint 2010. december 31-én 1310 magyar állampolgár rendelkezett tartózkodási engedéllyel az országban. A finnországi magyar közösség főként családi okokból itt élő - jobbára vegyes házasságokat kötött -, illetve itt munkát vállaló, tanulmányokat végző magyarokból áll - tájékoztattak.

Munkavállalás, tanulás

Hozzátették, az elmúlt években megfigyelhető, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarok közül is többen vállalnak munkát, illetve tanulnak Finnországban.

A köztársasági elnök Helsinkiben az Arraiolos-csoport pénteken kezdődött találkozóján vesz részt, ahol a finn, az osztrák, a német, az olasz, a lett, a portugál és a szlovén államfőkkel tanácskozik az Európát érintő kihívásokról.

Schmitt Pál pénteken kétoldalú megbeszélést folytat Danilo Türk szlovén, Andris Berzins lett és Heinz Fischer osztrák államfővel, valamint részt vesz a csúcstalálkozónak az Európai Unió erősségeiről és globális szerepvállalásáról és a kirekesztés elleni küzdelemről szóló plenáris ülésein.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását