2018. április 23. - Béla

A neandervölgyi korábban volt okos?

A neandervölgyi ember negyedmillió évvel ezelőtt már használta a vörös okkert, sok tízezer évvel korábban, mint eddig feltételezték - derítették ki a Leideni Egyetem kutatói, akik vizsgálataikat az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban ismertették.
2012. január 28. szombat 11:40 - HírExtra
A neandervölgyi embertől származó legkorábbi leletek a pleisztocén korban, 600 ezer és 350 ezer évvel ezelőtti időszakban jelentek meg. A Homo neanderthalensis Európában, valamint Közép- és Nyugat-Ázsia némely vidékén élt, s körülbelül harmincezer évvel ezelőtt ismeretlen okok miatt tűnt el a Föld színéről - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

A Leideni Egyetem kutatói Maastricht környékén találtak olyan kovakő- és csonttöredékeket, amelyeken a vörös okker nyomait fedezték fel. Az okker vasoxid-tartalmú agyagföld, az ásványi eredetű festékanyagot ősidők óta használják. A tudósok ugyan nem tudták megállapítani, hogy a festékkel színezett töredékek eredetileg mi célt szolgáltak, de a kutatócsoport gyakorlatilag biztos abban, hogy nem valamilyen "természetes" elszíneződésről van szó, vörös okker ugyanis nem található a környéken, hanem több tucat kilométerről kellett a festékanyagot a helyszínre szállítani.

Lehet, hogy művészi ábrázolásokat készítettek segítségével, de lehet, hogy testfestésre szolgált.
A töredékek korát 200-250 ezer évesre becsülik, az eddigi legkorábbi, a neandervölgyi ember festékhasználatára utaló tárgyak a 60 ezer és 40 ezer évvel ezelőtti időszakból származnak.
"A neandervölgyi ember ugyanakkor kezdte használni a vörös okkert, amikor a Homo sapiens populációja Afrikában" - hangsúlyozta Wil Roebroeks, a Leideni Egyetem régészprofesszora.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását