2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tüntettek a legók

Ügyészségi vizsgálatot kért Barnaul szibériai város rendőrsége egy "tüntetéssel" kapcsolatban, amelyen tucatnyi legóalak, maci és egyéb apró figura követelt "tiszta választásokat", és fejezte ki a rendszerrel szembeni elégedetlenségét - írta honlapján a The Guardian című brit napilap csütörtökön.
2012. január 26. csütörtök 18:52 - HírExtra
A helyi rendőrség szerint a megmozdulás a nem engedélyezett nyilvános esemény kategóriájába tartozik akkor is, ha résztvevői 5 centiméteresek és műanyagból vannak. Andrej Mulincev barnauli főkapitány-helyettes hangsúlyozta, hogy az ellenzék új módszereket eszel ki véleményének hirdetésére.

Aktivisták azután határoztak a mini tüntetés megrendezése mellett, hogy a hatóságok többször visszautasították kérésüket egy engedélyezett megmozdulás megtartására, amelyen moszkvai mintára a parlamenti választásokon elkövetett állítólagos csalások és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő várható újbóli elnöksége ellen tiltakoztak volna.

Míg a járókelők mosollyal fogadták a kreatív ötletet, a rendőrség szigorúbban viszonyult a "jogtalanul tüntetőkhöz", akiknek egyike miniatűr plakátján például azt hirdeti, hogy "egy rablónak a börtönben lenne a helye, nem a Kremlben". Az egyenruhások tüzetesen megvizsgálták a bábukat, és minden részletről feljegyzést készítettek.

A "tiltakozás" egyik szervezője szerint abszurd az a mód, ahogy a hatóságok korlátozni próbálják az állampolgárok jogait. A rendőrök mindent bevetnek, hogy felszámolják a mini tüntetést, némelyikük például azzal győzködte az ötletgazdákat, hogy a hatóságoktól ki kell bérelniük a havas területet, ahol a bábukat felállították.

A helyi hatóságok december 10-e, az országszerte zajló tüntetések kezdete óta már nem adtak engedélyt az aktivistáknak megmozdulás szervezésére. Azon a napon mintegy 2 ezer ember vonult utcára Barnaulban, ami szokatlanul magas szám az Oroszországban kisvárosnak számító hatszázezres altáji településen.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/jan/26/doll-protesters-problem-russian-police?newsfeed=true
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását