2018. április 23. - Béla

Síron túli uzsicsomag

Túlvilági "uzsonnacsomaggal" látták el a balzsamozók az óegyiptomiak szent madarát, az íbiszt - derítették ki a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói.
2012. január 24. kedd 17:29 - HírExtra
Túlvilági "uzsonnacsomaggal" látták el a balzsamozók az óegyiptomiak szent madarát, az íbiszt - derítették ki a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói, akik CT-vizsgálatnak vetették alá két felnőtt egyed, valamint egy fióka múmiáját - olvasható a New Scientist (http://www.newscientist.com) hírportálon.

A vizsgálatokról a Journal of Archaeological Science című régészet folyóiratban jelent meg tanulmány.

Az óegyiptomiak milliószám áldozták fel az íbiszeket Thotnak, akit az írás és a tudományok isteneként, az írnokok pártfogójaként és az orvosok patrónusaként tiszteltek. Az istent íbiszként vagy páviánként, néha emberfejjel ábrázolják, kezében papirusszal és írónáddal.

Mint a CT-vizsgálat kiderítette, az ókori balzsamozók, miként az emberek esetében tették, eltávolították a madarak gyomrát, külön mumifikálták, majd visszahelyezték a test üregébe, hogy a túlvilágon is szolgálja gazdáját. Ami érdekes, hogy az egyik felnőtt egyed gyomrában csigaházakat találtak, vélhetően ez lehetett a szent madár utolsó lakomája, a fióka testüregét viszont gabonával töltötték meg.

"Az íbiszmúmiák arról tanúskodnak, hogy az ókori egyiptomiak hite szerint a madarak is túlvilági utazásra indulnak haláluk után, így ellátták őket élelemmel, hogy ne szűkölködjenek útjuk során" - hangsúlyozta Andrew Wade, a Nyugat-Ontariói Egyetem antropológusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását