2024. április 19. - Emma

Nőhet a munkanélküliség

Még legalább másfél évig emelkedik, és várhatóan a hárommilliós lélektani határ közvetlen közelében tetőzik a brit munkanélküliek száma az egyik londoni szakelemző cég szerdai előrejelzése szerint.
2011. december 28. szerda 16:40 - HírExtra
A legnagyobb európai humánerőforrás-tanácsadó csoport, a londoni székhelyű Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) azzal számol prognózisában, hogy 2012 egészében további 210 ezren veszítik el állásukat Nagy-Britanniában, és ezzel a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma jövőre eléri a 2,85 milliót. Ez a gazdaságilag aktív népességre számítva 8,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentene.

Ilyen magas arányt legutóbb 1991-ben mértek Nagy-Britanniában; akkor a brit gazdaság recesszióban volt.

A CIPD előrejelzése szerint azonban az állástalanok tábora legalább 2013 közepéig még tovább duzzad, és addigra eléri a 2,9 milliót, ahonnan azután lassan csökkenni kezd.

A brit munkanélküliség már most is több mint másfél évtizede nem mért szinten van, a fiatalok körében pedig rekordra emelkedett.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legújabb, decemberi összesítése szerint az októberrel zárult három hónapban a nyilvántartott állástalanok száma elérte a 2,64 milliót.

Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - 1994 óta nem mértek ilyen tömeges munkanélküliséget.

Az állástalanok aránya jelenleg 8,3 százalék. Az országos átlagon belül azonban a fiatalokat különösen sújtja a munkanélküliség. Az ONS legutóbbi adatai szerint az álláskeresők száma a 16-24 éves korcsoportban jelenleg 1,03 millió, a legmagasabb azóta, hogy a statisztikai hivatal 1992-ben elkezdte az e korosztályon belüli munkanélküliség külön kimutatását. A munkanélküliek aránya a brit fiatalok körében 22 százalék.

A brit gazdaság általános rövid távú növekedési kilátásai - főleg az euróövezeti adósságválság miatt - meglehetősen gyengék, bár az előrejelzések így is jobbak a valutaunióra vonatkozó, gyakorlatilag egyöntetűen recessziót valószínűsítő citybeli prognózisoknál.

Nagy-Britannia mélységi és hosszúsági rekordot döntő recessziót élt át 2008-2009-ben. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A növekedés a recesszió vége óta is rendkívül vérszegény, sőt időközben volt egy negyedév - a tavalyi utolsó -, amelyben megint GDP-mínuszt mértek az előző három hónaphoz képest. A brit statisztikai hivatal kimutatása szerint abban a negyedévben 0,6 százalékkal csökkent a brit gazdaság teljesítménye a tavalyi harmadik negyedévvel összehasonlítva.

A helyzetet illusztrálja, hogy a legnagyobb brit zálogházlánc, az Albemarle & Bond 169 üzletből álló nagy-britanniai bolthálózatának jelentős bővítését tervezi. A cég a héten bejelentette, hogy 25 újabb boltot nyit, tekintettel arra, hogy mind kevesebben jutnak bankhitelhez, és a zálogkölcsönzés egyre fontosabb szerepet játszik a brit háztartások finanszírozásában.

Ráadásul a kilátások nem javulnak, sőt romlanak. Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója a brit jegybank legutóbbi inflációs jelentését ismertetve a minap bejelentette, hogy a bank 1 százalékra rontotta a brit gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzését a korábbi 1,5 százalékról.

Sir Mervyn szerint az euróövezeti adósságválság jelenti most a legnagyobb egyedi kockázatot a brit gazdaságra. Hozzátette: a Bank of Englandnek "fogalma sincs" arról, hogy az euróválságra milyen megoldás születhet.

Hasonlóan kilátástalannak ítélték az euróövezet helyzetét legutóbbi prognózisaikban nagy londoni pénzügyi elemzőházak.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minapi londoni elemzésében közölte: a december 8-9-ei valutauniós válságcsúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen".

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemző csoport, a Capital Economics új előrejelzése szerint ha az európai döntéshozók 2012-ben sem állnak elő "a régóta ígért" átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában".
A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása.

A Capital Economics e forgatókönyve alapján jövőre Görögország távozik a valutaunióból, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását