2024. április 23. - Béla

Jövőre kétszer is drágul a cigi

A korábban tervezettnél nagyobb mértékben, ráadásul május és november helyett már jövő februárban és júliusban nő a dohánytermékek jövedéki adója. A kormány húszmilliárd forint többletbevételt vár ettől.
2011. december 20. kedd 09:57 - HírExtra
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a jövő évi költségvetést az eredeti 268 helyett 299 forintos euróárfolyamon számolják újra, és 1,5 helyett félszázalékos gazdasági növekedéssel kalkulálnak jövőre. A változás miatt 320 milliárd forintot kell előteremteni a büdzsében, ennek egy részét fedezi a dohánytermékek jövedéki adójának nagyobb mértékű emelése.

Az ezt célzó zárószavazás előtti módosító javaslatot az alkotmányügyi bizottság hétfőn a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvénymódosítások közé illesztette be, a Ház kormánypárti többsége pedig keddre virradó éjjel támogatta azt.

A parlament szeptemberben már döntött a jövedékiadó-emelésről, akkor úgy, hogy a cigaretta ezer darabonkénti adója jövő május 1-jétől 11.300, 2012. november 1-jétől pedig 11.750 forint, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százaléka legyen.

A most elfogadott változtatás ehelyett úgy rendelkezik, hogy a cigarettát ezer darabonként 11.500 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 30 százalékának megfelelő jövedéki adó terheli februártól. Júliusban pedig újabb emelés következik: ekkor a cigaretta jövedéki adója 11.900 forintra, illetve a kiskereskedelmi ár 31 százalékára nő.

Ugyanígy két lépésben emelkedik a szivar, a szivarka és a fogyasztási dohány jövedéki adója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását