2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Péterfalvi letette az esküt

Átvette kinevezési okmányait és a köztársasági elnök jelenlétében letette a hivatali esküt pénteken a Sándor-palotában az újonnan létrejövő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila megbízatása januárban kezdődik, mandátuma kilenc évre szól.
2011. december 9. péntek 12:30 - HírExtra
Péterfalvi Attila az eskütétel után újságíróknak azt mondta, hogy az új intézmény megőrzi az adatvédelmi biztosi feladatokat, de működése a korábbiaknál jobban harmonizál majd az uniós joggal. Mint elmondta, az új hivatalnak erősebb jogkörei lesznek, így lehetőségük lesz tényleges hatósági eljárások lefolytatására és akár tízmillió forint pénzbírság kiszabására is.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta: nem csorbul az intézmény függetlensége, amelyet törvényi garanciák is védenek. A hivatal önálló költségvetési fejezetként működik, és törvények tiltják a hatóság munkájába való beavatkozást - tette hozzá.

A hatóság leendő elnöke szerint kilenc évre szóló kinevezését éppen a függetlenség indokolja, hiszen így működése átível a kormányok tevékenységén. Péterfalvi Attila reményét fejezte ki, hogy az új intézmény presztízse ugyanolyan magas lesz, mint az elődszervezeté.

Schmitt Pál köztársasági elnök 2012. január 1-jei hatállyal nevezte ki Péterfalvi Attilát az újonnan létrejövő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökévé kilenc évre.
Péterfalvi Attilát Orbán Viktor miniszterelnök jelölte a tisztségre.

A parlament júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról, amely akár tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést.
Péterfalvi Attila 2001 és 2007 decembere között adatvédelmi biztos volt. Mandátumának lejártakor Sólyom László újra őt jelölte a tisztségre, de a parlament nem választotta meg.

Fél év elteltével - miután a Ház az államfő újabb jelöltjeit, Zombor Ferencet és Tóth Gábor Attilát sem fogadta el - Sólyom László ismét Péterfalvi Attilával próbálkozott, de az Országgyűlés újra elutasította, majd 2008 szeptemberében a köztársasági elnök javaslatára Jóri Andrást választotta adatvédelmi ombudsmanná.

Péterfalvi Attila 1957-ben született, 1981-ben végzett az ELTE Jogtudományi Karán, majd külkereskedelmi szakjogász lett. Több mint húsz éve oktat, speciális területe a civilisztika, az adatvédelem és az információszabadság. 1986 és 2001 között az Államigazgatási Főiskola, mai nevén Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának tanára volt. Közvetlenül a rendszerváltás előtt megalapította a polgári ügyekkel foglalkozó Péterfalvi és Társa Ügyvédi Irodát.

1991-ben NATO-ösztöndíjjal Torontóban és Washingtonban tanult adatvédelmet. Hazatérése után az 1994-es választásokra készülő Fidesz szaktanácsadója volt. 1996-tól 2001 júniusáig az akkori adatvédelmi biztos, Majtényi László tanácsadójaként dolgozott.

2001. december 11-én az Országgyűlés adatvédelmi biztossá választotta. 2008. április 1-jétől az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását