2024. április 25. - Márk
A bírósági végrehajtási eljárások gyorsítását és hatékonyabbá tételét célozza a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) a vonatkozó jogszabályok módosítására elkészített tervezete, amelytől a tárca azt reméli, hogy a jövőben a vállalkozások és más hitelezők gyorsabban és biztosabban juthatnak az adóssal szemben fennálló követelésükhöz.
2011. október 8. szombat 10:28 - HírExtra
A kormányzati portálon közzétett dokumentum kitér arra, hogy az elmúlt években a gazdasági-pénzügyi válság, valamint a lakosság és a vállalkozások körében felhalmozódott adósságállomány miatt jelentősen megnőtt a bírósági végrehajtási ügyek száma, ezért nagyon fontos az a kormány által a Széll Kálmán Tervben is megfogalmazott cél, hogy az eljárások gyorsabbak és eredményesebbek legyenek.

A KIM-nek a bírósági végrehajtással kapcsolatos és egyéb igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló tervezete módosítja a bírósági végrehajtási eljárási határidőkre, az eljárási folyamatra, a végrehajtási értékesítésekre és végrehajtási költségekre vonatkozó törvényi szabályokat - olvasható a kormany.hu-n.

Megtakarítás

A tárca szerint a végrehajtási eljárások gyorsításából, hatékonyságának növeléséből eredő megtakarítással a vállalkozások és más hitelezők gyorsabban és biztosabban juthatnak az adóssal szemben fennálló követelésükhöz. Az adósok számára - írják - elsősorban az eljárások ésszerűsítése, költséghatékonyabbá tétele jelent könnyebbséget, valamint összességében kisebb vagyonvesztést szenvednek el a behajtási hatékonyság növelésével és a magasabb árverési vételárak elérésével.

A tervezet elfogadásával csökkennek a bíróságok végrehajtással kapcsolatos feladatai, többek között az alaptalan végrehajtási kifogások előterjesztésének megelőzésére szolgáló szabályozás lép életbe, megszűnik a végrehajtási kifogás harmadfokú elbírálása, az átutalási végzések jelentős része fellebbezés nélkül végrehajthatóvá válik és a gyermekátadási ügyekben nem lesz szükséges külön bírósági döntés a végrehajtás módjáról.

A javaslat szélesebb körben teszi kötelezővé az ingóságok elektronikus árverését, ingatlanok esetében pedig kizárólagosan elektronikus árverés lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását