2024. március 29. - Auguszta

Elszaporodtak a darazsak

Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott elővigyázatosságra kéri az erdei túrára indulókat.
2011. augusztus 25. csütörtök 21:43 - HírExtra
A társaság csütörtökön juttatta el közleményét az MTI-hez, amely szerint a Pilisben és a Budai-hegységben a hetek óta tartó kánikulában meglepően nagy számban nagyméretű lódarázzsal és a kisebb kecskedarázzsal találkozni. Szinte naponta fordul elő darázscsípés az erdei munkások körében, a darazsak nem egyszer kifejezetten agresszívan viselkednek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri az erdei kirándulást tervezőket, hogy mielőtt elindulnak, orvosuknál tájékozódjanak a darázscsípés kezelésével kapcsolatban. Különösen fontos ez a csípésre érzékenyek esetében.

Az erdészet a következő tanácsokat ajánlja, amelyek betartásával a darázscsípés kockázata minimálisra csökkenthető: csak a kijelölt turistautakon érdemes közlekedni, ahol nem bolygatják a növényzetet, így a darazsakat sem. Nem szabad fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe nyúlni, hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket ezekre a helyekre.

Arra kérik a túrázókat: ne másszanak magaslesekre, és a kilátókat is fokozott óvatossággal közelítsék meg. Az erdészet ezeket rendszeresen ellenőrzi, de mivel egy-egy újabb darázsfészek nagyon gyorsan elkészül, nem garantált, hogy a mentesítés már megtörtént. Mielőtt a földre letelepednének, mindenképpen vizsgálják meg, hogy a fűben, földi üregben nem találhatóak-e darazsak.

Azt tanácsolják: ha meg is jelenik egy-egy darázs a közelben, igyekezzenek megőrizni a nyugalmukat, a hadonászás csak ingerli az állatokat. Ha van rá lehetőség, az élelmiszereket ebben az időszakban inkább zárt térben (menedékházban) fogyasszák el.

A túrázóknak érdemes vizet tartaniuk maguknál, ami a darázscsípés esetén is rendkívül fontos. Erre a célra a zselés jégakku is jól használható.

Lehetőleg senki nem menjen egyedül kirándulni, és mindig legyen mobiltelefon a táskában, ha segítséget kell hívni. Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a darázscsípésre, inkább halassza őszre a kirándulását. Emellett érdemes a hátizsákban tartani gyógyszertárban beszerezhető orvosságokat, melyekkel a darázscsípés hatásai csökkenthetők (például kalciumtablettát).

Az erdészet szerint a veszélyes időszak vélhetően az időjárás hűvösebbre, illetve csapadékosabbra válásáig tart, az őszi időszakban a darazsak ugyanis már nem olyan aktívak.
Azt írják: az erdőben nagy számban, de csak időszakosan megjelenő darazsak szelektív irtása gyakorlatilag kivitelezhetetlen, és nem is célszerű, hiszen természetes jelenségről van szó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását