2024. április 25. - Márk

Dínók szombatra

A kutya nagyságú dinoszauruszok csontszerkezete, amelyek a Déli-sark környékén éltek, s az év jelentős részét sötétségben töltötték, nem különbözött a világ más tájain élt fajtársaikétól.
2011. augusztus 6. szombat 16:37 - HírExtra
A kutya nagyságú dinoszauruszok csontszerkezete, amelyek a Déli-sark környékén éltek, s az év jelentős részét sötétségben töltötték, nem különbözött a világ más tájain élt fajtársaikétól - derítette ki egy amerikai kutató, aki vizsgálatai eredményeit a PLoS One tudományos folyóiratban publikálták.

A dinoszauruszok csontjai gyakran tartalmaznak növekedési "gyűrűket", pontosabban vonalakat (Lines of Arrested Growth): a LAG-eket a lassú és gyors növekedési periódusok hozzák létre. Számos tanulmány a növekedési gyűrűk segítségével számítja ki a dinoszauruszok korát.

A mostani kutatás ellentmond annak a 13 évvel ezelőtti vizsgálatnak, amely szerint a Déli-pólus dinoszauruszainak némelyike a sötét hónapokat téli álomba merülve vészelte át, míg mások egész évben aktívak voltak. Az életmódbeli különbségre az 1998-as tanulmány három szerzője - két ausztrál és egy dél-afrikai kutató - szerint az "évgyűrűk" megléte, vagy hiánya alapján lehet következtetni - olvasható az EurekAlert (http://www.eurekalert.org) tudományos hírportálon.

Holly Woodward, a Montanai Állami Egyetem doktoranduszhallgatója, a tanulmány társszerzője a Melbourne-i Múzeumban 17 olyan dinoszaurusz csontszövetét vizsgálta, amelyek a 122 millió és 100 millió évvel ezelőtti periódusban éltek. Egy kivételével a dinoszauruszok növényevők voltak, s az összes a Déli-pólus környékén élt, abban a térségben, amely a jelenlegi Victoria állam területe. A kutatásban részt vett a 13 évvel ezelőtti csontelemzéseket végző három tudós is.
A vizsgálat az összes dinoszaurusznál kimutatta az "évgyűrűket", kivéve egy fiatal egyedet, amely az egyéves kort sem élte meg. Mivel a korábbi hibernációs hipotézis a LAG-ek meglétén vagy hiányán alapult, a legújabb kutatás megcáfolta az elméletet.

"Az egységes csontszerkezet megmagyarázza, hogy miként voltak képesek a dinoszauruszok 160 millió éven át uralni a Földet. Amennyiben élettanilag valami különbözőséget szeretnénk találni az őshüllők között, ezt az extrém körülmények között élő dinoszauruszoknál, például a Déli-sarkot benépesítők között lelhetnénk a legnagyobb valószínűséggel meg.

A csontszövetek tanúsága szerint viszont az +antarktiszi+ dinoszauruszok élettanilag nem különböztek a világ más pontjain élő fajtársaiktól" - hangsúlyozta Holly Woodward, rámutatva: a ma élő állatok csontszövetének vizsgálata arról tanúskodik, hogy az évgyűrűk" évente képződnek, függetlenül attól, hogy milyen szélességi fokon és milyen éghajlaton élnek.

"A fa évgyűrűihez hasonlatosan a LAG-ek az állat életkoráról tanúskodnak, így hiányuk arra utal, hogy az adott dinoszaurusz-egyed egyévesnél fiatalabb volt" - fogalmazott Holly Woodward.
Mint hozzátette: kutatásai nem jelentik azt, hogy a Déli-póluson élő dinoszauruszoknál nem alakultak ki sajátságos magatartásbéli, életmódbeli alkalmazkodási mechanizmusaik, ám ezek nem hagytak nyomot a csontszövetben.

"Nem mindent +jegyzett fel+ a csontszövet" - hangsúlyozta Holly Woodward.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

TheFallen
2011. augusztus 15. 19:45
Nézzétek! Egy Diplodocus!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását