2024. április 19. - Emma

Moszkva: jöhet a magyar export

A magyar zöldségek oroszországi exportjának hétfőtől való felújítását engedélyezte az orosz tiszti főorvosi hivatal pénteken, a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat bizonyító hivatalos papírok meglétének feltételével.
2011. július 22. péntek 17:23 - HírExtra
Moszkva július elején a hasmenésjárvány miatt tiltotta be az EU-ból érkező zöldségek importját.
Ugyancsak hétfőtől az Olaszországból érkező zöldségek importjának felújítását is engedélyezték.
A szükséges vizsgálatokat a származási országok akkreditált laboratóriumainak kell elvégezni, s ezek adják ki a szükséges igazolásokat is.

Oroszország június végén a Spanyolországból és Németországból érkező zöldségek behozatalát tiltotta be a hasmenésjárvány miatt, majd a tilalmat július 2-án kiterjesztette az EU minden tagállamára. Az export felújításához feltételként azt szabta meg a július eleji orosz-EU csúcson - s erről később részletes gyakorlati megállapodás született -, hogy minden szállítmányt lássanak el a szállító országok biztonsági garanciákkal, egyebek között laboratóriumi vizsgálati leletekkel, és adják meg az orosz félnek az e célra illetékesnek tekintett laborok listáját.

Az engedélyt elsőként Hollandia - a legnagyobb európai szállító -, és Belgium kapta meg június 28-án, majd később Spanyolország, Dánia, Csehország, Görögország, Franciaország, és legutóbb, július 19-én Lengyelország nyerte el.

Oroszország tiszti főorvosa, Gennagyij Onyiscsenko az első négy országnak kiadott engedélyt követően bejelentette, hogy további nyolc országtól kapta már meg a hivatal a szükséges adatokat. Ezek között említette Magyarországot is, amely a pénteki bejelentés szerint az EU-tagállamok közül kilencedikként kapta meg a zöldségexport felújítására vonatkozó engedélyt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását