2024. április 23. - Béla

Elhunyt Deme László

Az egyik legnagyobb nyelvész volt, az anyanyelv ápolását tekintette legfőbb feladatának - mondta az MTI-nek Grétsy László nyelvész pályatársáról, a június 6-án elhunyt Deme Lászlóról. Balázs Géza szerint Deme meghaladta a korát.
2011. június 17. péntek 18:50 - HírExtra
Grétsy László felidézte: Deme László sokoldalú kutató volt, akinek számos műve jelent meg. "A közéleti nyelv fontosságával foglalkozott, nyelvtörténettel, és még számos izgalmas területtel" - fogalmazott a nyelvész. Megemlítette: az alapító, Péchy Blanka halála után ő vette át vezetését és tartotta életben a Beszélni nehéz elnevezésű anyanyelvi mozgalmat.

"A rádióban műsoraival vagy egyéb megmozdulásaival, anyanyelvi táboraival rengeteget tett azért, hogy az ifjúságban megmaradjon az anyanyelv iránti szeretet" - tette hozzá, kiemelve, ez utóbbi a nyelvészek legfontosabb feladata.

"Váratlanul ért minket a halála, noha tudtuk, nagyon beteg már" - mondta Grétsy László, hozzátéve: az utóbbi hónapokban az Édes Anyanyelvünk folyóirat összejövetelein, és az Anyanyelvápolók Szövetsége ülésein sem tudott már részt venni.

"Szép kort élt meg. Szerintem úgy érte a halál, hogy maga írhatta meg gyászjelentését, annyira rá jellemzőek az abban olvasható sorok" - fogalmazott a nyelvész, aki kitért arra is, hogy Deme László kívánságának megfelelően nem lesz nyilvános temetés. "Szétröpítik hamvait a levegőbe, így épül bele az anyaföldbe" - tette hozzá.

Deme Lászlóra emlékezve Balázs Géza tanszékvezető, egyetemi tanár kiemelte a nyelvész invenciózusságát, ötletességét. "Azon nyelvészgenerációhoz tartozott, amelyik a nyelvtudományt a maga teljességében tudta művelni. A nyelvtudomány minden területén alkotott, a hangtantól a szövegtanig" - fogalmazott Balázs Géza, hozzátéve, egy olyan kutató távozott, aki sokszor meghaladta korát.

"Élete utolsó harminc évében a nyelvtudományból kicsit kirekesztődött, a nyelvművelő mozgalomban dolgozott. Ez volt az ő nagy családja" - jegyezte meg a tanszékvezető, kiemelve Deme kritikus szemléletét, éles meglátásait. "Amit nem kapott meg a hivatalos nyelvtudományban, azt megkapta a Beszélni nehéz mozgalomban" - vélekedett.

Ez utóbbiról megjegyezte, hogy a mozgalom megítélése tudományos szempontból még az utókorra vár. "A gyerekeket, tanárokat közösséggé tudta formálni, a hangsúlyjelölésből szövegértelmezés lett, végül a legszebb értelemben vett anyanyelvápoló mozgalommá változott" - tette hozzá. "A fiatalok, akik ezt a tevékenységet megszerették, nagyon nagy hálával emlékeznek Deme Lászlóra" - mondta Balázs Géza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását