2024. április 23. - Béla
Az esztergomi aljegyző írásban lemondott posztjáról, a jegyző pedig a megválasztása óta nem hajlandó levezetni a képviselő-testületi ülést - közölte a város polgármestere.
2011. június 3. péntek 11:38 - HírExtra
Tétényi Éva (független) szerint a működésképtelenné váló önkormányzat problémájára a képviselő-testület feloszlatása és előre hozott választások kiírása jelentene megoldást.

A város vezetője elmondta: az aljegyző döntése visszavonhatatlan, ahhoz nem kell a testület hozzájárulása. Az aljegyző a felmondási idejének a leteltével, augusztus elsején távozik hivatalából.

A polgármester kitért arra, hogy a jegyző egészségi okokra hivatkozva a megválasztásakor vett részt utoljára a képviselő-testület ülésén, és közlése szerint az állapota miatt továbbra sem tud dolgozni.

Czunyiné Bertalan Judit, a megyei kormányhivatal vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a jegyző és az aljegyző akadályoztatása esetén a testületnek kell gondoskodnia a helyettesítésről. Az aljegyző helyére pályázatot kell kiírni, helyettesítő jegyzőt pedig más településről kérhetnek. Mindkét lépéshez testületi döntés kell, a kinevezési okmányokat a polgármester írja alá.

Tétényi Éva kijelentette: a Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt a képviselő-testület feloszlatása és előre hozott választások kiírása jelentene megoldást. Ha ezt vállalja a frakció, érdemi munka kezdődne és a testület a választásokig elláthatná feladatát - tette hozzá.

Steindl Balázs, a Fidesz helyi frakciójának vezetője azt közölte az MTI-vel: "a polgármester nem játszhatja a sértődöttet, nem zsarolhatja a testületet. Ha nem tud velünk együttműködni, le is lehet mondani". Véleménye szerint "csodára lenne szükség" a helyzet megoldásához, és az adósságrendezési terv véglegesítéséhez június 15-ig össze kellene hívni a testületet.

Esztergomban patthelyzet alakult ki a kétharmados többséggel megválasztott független polgármester és a testület kétharmadát adó Fidesz-frakció között. Tétényi Éva - arra hivatkozva, hogy a korábbi, fideszes vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt és 20 milliárdos adósságot örökölt - adósságrendezést kért. A Fidesz-frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezést, ezért nem működnek együtt vele.

Mivel a polgármester hosszabb ideig nem hívta össze a testületet, a Fidesz-frakció április 12-én a korelnök vezetésével összeült, elfogadták az adósságrendezési tervet, valamint megszavazták, hogy ezentúl a frakció vezetője is levezetheti az üléseket. A megyei kormányhivatal kijelentette, hogy a Fidesz-frakció megsértette az alkotmányt és az önkormányzati törvényt, és május 20-ig előírta a törvényes állapot helyreállítását. A polgármester az ülést összehívta, de közölte, hogy a napirenden nem szerepelnek a törvényesség helyreállítását célzó előterjesztések, ezért nem vezette le az összejövetelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását