2024. március 29. - Auguszta

Bajnai elődeit és utódait kritizálja

Bajnai Gordon szerint a válságból való kilábaláshoz az szükséges, hogy sokan és sokat dolgozzanak, a magyar politikusok azonban az elmúlt tíz évben gyakran az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat.
2011. június 2. csütörtök 09:12 - HírExtra
A volt miniszterelnök Lengyel László politológus Pretoriánusok kora című kötetének szerdai budapesti bemutatóján a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság tanulságait elemezve kifejtette: a válság kezelésére csak az képes, aki véget tud vetni az önámításnak.

A tanulságok között említette, hogy Magyarország egy nemzetközi viszonyrendszer része, érdekeit csak azon belül érvényesítheti. Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt". "A valósággal való szembenézést lehet halogatni, ha a nemzetközi körülmények kedvezők, akár évekig is, de a valóság (...) utolér. Ha a pártok és politikusok éveken keresztül egy kitalált világot, hamis valóságot vetítenek a választók elé, nem azt magyarázzák el, ami az igazi feladat, hanem azt, ami az ő hatalmi aspirációik szempontjából kedvező, akkor idővel azzal találják szembe magukat, hogy rajtuk is illúziókat kérnek számon. Ez egy olyan negatív spirál, amely az országot újabb és újabb válságokba viheti" - mondta Bajnai Gordon.

A krízis a volt kormányfő szerint arra is rámutatott, hogy megfelelő kontroll nélkül a politikusok előbb vagy utóbb saját érdekeiket kezdik el képviselni a közérdek helyett, ezért van szükség ellensúlyokra, független intézményekre és sajtóra, civil szervezetekre.

Végezetül fontos tanulság, hogy a válságokat azok az országok ússzák meg a legkevesebb kárral, illetve azok képesek a leggyorsabban kilábalni belőlük, ahol sokan és sokat dolgoznak - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: a magyar politikusok az elmúlt tíz évben gyakran az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat.

Szavai szerint Magyarországot újra kell egyesíteni, a társadalomnak pedig el kell számolnia az elmúlt húsz, az elmúlt nyolc és az elmúlt egy évvel, ami egyelőre várat magára.

Bajnai Gordon szólt arról is, hogy a két és fél éve kezdődött válság mindenhová elért, és testreszabott üzenetet vitt, rámutatva, hogy az adott ország mit csinált rosszul. Hangsúlyozta: a pénzügyi válság a kapitalizmus kegyetlen önkorrekciós mechanizmusa; a hasonló kríziseket elkerülni nem lehet, ám fel lehet rájuk készülni. Kiemelte, hogy a válság "alapmeséje" a Tücsök és a hangya, végeztével pedig az látszik, hogy a "tücsökkultúrájú" országok még befelé mennek a válságba, miközben a "hangyakultúrájúak" már kilábalnak.

Ezzel kapcsolatban azt mondta: Magyarország újra és újra ugyanabba a hibába esik, 1981-ben, a Kádár-rendszer "fénykorában" éppúgy eladósodott, mint az elmúlt években. Hozzátette, az ország így a válságkezelésben is rutinos, amit kormányfőként, befektetőkkel tárgyalva, többször is végső érvként vetett be.

A volt miniszterelnök szerint minden társadalom túlélő- és fejlődőképességét kultúrája, működési módja határozza meg elsősorban. Ezt a közösen megélt kudarcok és sikerek képesek alakítani, de hogy egy társadalom a helyes következtetést vonja le belőlük, abban meghatározó szerepe van a politikusoknak - mondta, megjegyezve, ez régen sámánok, törzsfőnökök feladata volt. Mivel azonban, főleg Európának ezen a részén, a politikusok magyarázatait döntően saját helyzetük határozza meg, sokszor tévútra visznek; ilyenkor nő meg a hiteles és független értelmiségiek, véleményvezérek szerepe - tette hozzá, azzal, hogy szerinte Lengyel László ilyen.

A politológust méltatva Bajnai Gordon úgy fogalmazott: Lengyel László "a rendszerváltás velünk élő lelkiismerete", akinek írásai a polgári demokratikus, szociális piacgazdaságként működő Magyarország eszméivel szembesítik a valóságot.

Beszélt arról is, hogy bár mostanában nem szívesen vállal közszereplést, ezt a felkérést nem utasíthatta vissza, mert a szerzőt és a Kalligram kiadó igazgatóját, Szigeti Lászlót is tiszteli.

A szerdai könyvbemutatón rendhagyó módon a szerző is értékelte a recenzenst. Lengyel László szerint a konfliktusokat élező, kizárólag a barát-ellenség-logika alapján gondolkodó férfi politikusok után Bajnai Gordon "női miniszterelnökként" viselkedett, a tárgyalást, a megegyezést kereste. Szerinte így volt lehetséges, hogy bár tömegerő nem állt mögötte, a Bajnai-kormány mégis olyan intézkedéseket vitt végig - például a 13. havi juttatások megszüntetését -, amelyek miatt máskülönben "az utcán ordítozóknak kellett volna széttépnie".

Bajnai Gordont meglepte Lengyel László véleménye, de - mint mondta - a nagyapjától azt tanulta meg: "nem az a legény, aki üti, hanem aki állja", és kormányfőként is ezt tartotta követendőnek. "Másfelől, bár nem örülök neki, de még mindig jobb, ha Lengyel László ír le női miniszterelnökként, mint ha a Blikk írt volna a miniszterelnök nőiről" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását