2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ugyanúgy isznak a macskák, mint a kutyák

Mégsem különbözik a kutyák és a macskák ivási technikája, jóllehet eddig azt hitték a kutatók, hogy teljesen más "fizikai" megoldást használnak.
2011. május 28. szombat 20:41 - HírExtra
Az mindenki számára szembeötlően ismert, hogy a macskák sokkal elegánsabban és tisztábban lefetyelnek, mint a kutyák, amelyek ivás után gyakran hagynak kisebb tócsát a padlón. Az ivótechnikák eltérésének megfejtéséhez amerikai kutatók erősen lelassított felvételeket tanulmányoztak. Meglátásuk szerint a macskák nyelvmozgását képtelen követni az emberi szem, de a lényegi eltérés az az, hogy a kutyák kanalat formálnak nyelvükből iváshoz, a macskák viszont fordítva görbítik - lefelé, J-alakban - a nyelvüket és nem mártják a folyadékba, hanem annak csupán a felszínét érintik nyelvük hegyével. Eközben villámgyorsan mozgatják nyelvüket, hogy szívóhatást keltsenek, legyűrve a gravitációt - mármint a folyadékot "visszavonzó" erőt. Mindezalatt a szájukat is csukniuk-nyitniuk kell ugyanakkora másodpercrész alatt, mert ha nem teszik, akkor visszacsurog a folyadék a tálkába, illetve megszűnik a szívóhatás, ha meg nem nyitogatják, akkor nem kerül a pofájukba innivaló. A felvételek alapján kiderült, hogy a macskák ivási átlagsebessége 4 korty/másodperc. A nagymacskák ennél lassabban kortyolnak. Ehhez a felfedezéshez a tekintélyes Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), a Virginia Műszaki Egyetem és a Princeton Egyetem tudósai áldoztak idejükből, főként folyadékdinamikai szakértők, tanulmányukat tavaly ősszel tették közzé.

Mostanra viszont fordult a kocka. Ugyancsak amerikai tudósok - de ezúttal a Harvard Egyetem kutatói, akik ráadásul maguk is tartanak kutyát - kimutatták, hogy ugyanazt a kifinomult technikát használják a kutyák is, mint a macskák, azaz: gyors nyelvmozgatással vákuumszerű szívóhatást képeznek. A két kutató lassított felvételeken túl röntgenfelvételeket is használt. Kétséget kizáróan megmutatkozott, hogy a kutyák csupán látszatra formálnak kanalat nyelvükből, és az egyetlen különbség a kutya-macska ivászatban az, hogy a macskák nem mártják nyelvüket a folyadékba, hanem annak csak felszínéhez közel mozgatják, míg a kutyák mélyen belelógatják. Ebből adódik azután, hogy a kutyák kissé többet fröcskölnek, ennek pedig a kutatók szerint az az oka, hogy a macskák természetüknél fogva jobban ügyelnek a tisztaságra, a kutyák viszont nem törődnek azzal, hogy szétlocsolják innivalójukat - számolt be a tudományos eredményről a BBC brit sajtóorgánum.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Sam Chapp
2011. május 30. 14:36
nocsak, micsoda hasznos felfedezést tettek ezek az expert kutatók :)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását