2024. március 29. - Auguszta

Kiderült, ki volt a Titanicon a másfél éves fiú

Kilencvenkilenc év elteltével sikerült azonosítani a Titanic egy áldozatát: kideríteni egy másféléves fiúcska kilétét.
2011. május 1. vasárnap 17:09 - HírExtra
Az elsüllyedhetetlennek kikiáltott hajóóriás 1912. április 14-én ütközött jéghegynek és másnap hajnalra elsüllyedt. Fedélzetén 2209-en voltak, 1497-en a tengerbe vesztek, köztük a 19 hónapos angol Sidney Leslie Goodwin. A szőke gyermek holttestét egy héttel a katasztrófa után emelte ki egy mentőhajó legénysége az óceánból. Halifax egyik temetőjében helyezték örök nyugalomra a Titanic számos más áldozatával együtt.

A fiúcskát svédnek - "nevezetesen" Gösta Leonard Palssonnak - gondolták, mert egy olyan asszonyt - Alma Palssont - véltek anyjának, aki szintén a szerencsétlenség áldozata lett, és akinek a zsebében 4 gyerekjegyet találtak. Valamennyien a nő gyerekei voltak. Az asszonyt azután a fiú közelébe temették, de mivel nem tudták biztosan, ki a gyermek, annak sírkövén neve helyére "Ismeretlen" felirat került.



A fiúcska azonosításának tudományos kísérlete egy évtizede kezdődött. Kihantolták - a Palsson család leszármazottainak - engedélyével. A koporsóban csupán egy 6 centis karcsontdarabot és három fogat leltek, ám ennyi is elég volt a DNS-vizsgálathoz. Egyértelműen kiderült: a gyermek anyja nem Alma Palsston.



Ezek után a kutatók - az utaslista és más dokumentumok révén - két fiúcskára szűkítették a lehetséges személyek "körét": a 13 hónaposan elhunyt finn csöppségre, Eino Viljami Panulára és a brit Goodwinre. Egy szakértő úgy találta a fogak alapján, hogy a gyermek nem lehetett 15 hónaposnál idősebb, ezért 2004-ben finn "lett" az ismeretlen fiú.



Kételyek maradtak azonban több kutatóban, különösen azután, hogy előkerült Goodwin cipőcskéje, amelyet valaki hajdanán megőrzött, idővel pedig múzeumba küldött. A lábbeli túl nagy lett volna egy 13 hónapos gyerekre, ezért az angol "vonal" került előtérbe. Újabb DNS-elemzések révén - melyet már az Egyesült Államok hadseregének laboratóriuma végzett - immár 98 százalékos valószínűséggel állítható, hogy az ismeretlen gyermek Sidney Leslie Goodwin.



Egy rokona - a 77 éves wisconsini Carol Goodwin, aki a kis Sidney halálakor még nem élt - azt tervezi, hogy két könyvet ír a szerencsétlenül járt Goodwinekről. A kisebb kötet a - sokáig - ismeretlen fiúcskáról szól majd, a vaskosabb a famíliáról. Címe: Goodwinék a Titanicon: egy harmadosztályú család regéje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását