2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Négydimenziós testszkennert fejlesztettek ki magyarok

Négydimenziós - időben is változó térhatású képet adó - testszkennert fejlesztettek ki magyar kutatók
2011. április 14. csütörtök 08:04 - HírExtra
A világszabadalommal védett találmánnyal készült felvételek iránt a legnagyobb amerikai egyetemek érdeklődnek, és hamarosan Magyarországon is beépülhet az egyetemi anatómiaoktatásba. Mint Balogh Attila idegsebész, a fejlesztő 4D Anatomy LLC egyik tulajdonosa, a fejlesztés vezetője az új készülék és a hozzá tartozó szoftver - egy interaktív anatómiai atlasz - bemutatóján elmondta, eddig a fej-nyak régió anatómiai térképét készítették el, de a következő két évben az egész emberi testet feltérképezését tervezik közel kétmillió dollár beruházásból.

Szavai szerint a találmány célja alapvetően az oktatás, a szemléltetés: szerepe lehet az orvosképzésben és -továbbképzésben, és a betegeknek is segíthet jobban megérteni saját betegségüket.

Az új rendszer műszaki alapját egy gömbfelületen mozgó kamera képezi, amely nagy mennyiségű felvételt készít az adott testrész egyes rétegeiről, különböző szögekből - magyarázta Kutor László, az Óbudai Egyetem tanára, a találmány kifejlesztője. Mint mondta, a valós szövetekről készült, rendkívüli részletességű felvételekből a szoftver térhatású, forgatható képet alkot, amely nagyban megkönnyítheti a tanulást a rajzolt kétdimenziós anatómiai atlaszok használatához képest. A program azt is lehetővé teszi, hogy különböző szempontok szerint szűrjünk, azaz például csak egy adott terület értérképét nézzük meg. Az egyes idegekre, szövettípusokra rá is lehet keresni, a Google Earth térképhez hasonlóan - fejtette ki Kutor László, aki megjegyezte, hogy az orvosi műszerek fejlesztése kedvelt "passziója".

Balogh Attila szavai szerint a felvételeket egyelőre holttesteken végzik, de azon dolgoznak, hogy élő műtétek is rögzíthetők legyenek az új készülékkel, amelyből egyelőre mindössze egy prototípus létezik. Szintén a tervek között szerepel a különböző kóros testi elváltozások képi rögzítése - eddig ugyanis egészséges testekről készítettek felvételeket -, valamint egy speciális monitor és 3D-szemüveg hozzárendelése a szoftverhez, amellyel a képek valódi térélményt nyújtanak.

Kiemelte, hogy a 4D-testszkenner teljesen magyar fejlesztés, a termék terjesztésénél azonban az Egyesült Államokra koncentrálnak, legalábbis kezdetben (siker esetén Európában is komolyabb marketingtevékenységbe kezdenek). A szoftver iránt a legnagyobb amerikai egyetemek, köztük a Harvard, a UCLA, a John Hopkins és a Stanford is érdeklődést mutat - tette hozzá.

Csillag András, a Semmelweis Egyetem Anatómia Intézetének professzora arról beszélt, hogy bár az anatómia klasszikus oktatásának alapját képező bonctermi preparátumokra továbbra is szükség van, ki kell használni a modern technológia nyújtotta lehetőségeket is. Úgy vélte, hogy a bemutatott 4D-testszkenner beépülhet a hazai orvosképzésbe is. Balogh Attila elmondta: a szoftver mind a négy hazai orvosegyetemen elérhető lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását