2024. április 16. - Csongor

Sertéstartók demonstráltak a Kossuth téren

Figyelemfelhívó demonstrációt szervezett a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) szerdán Budapesten, a Kossuth téren.
2011. március 30. szerda 18:13 - HírExtra
Mintegy 50-60 állattartó, és csaknem ugyanennyi újságíró volt jelen a tiltakozáson kora délután, a Rákóczi szobor előtti területen. Sákán Antal, az MSSZ elnöke a demonstrŕlók előtt kijelentette: jelenleg a sertéstartók a megnövekedett takarmányárak és más kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt csak veszteségtermelésre képesek. Az élő sertés kilóját jelenleg 370-380 forintért lehet előállítani, míg az állattartóktól a felvásárlók 310-315 forintért veszik. Ezért több ezer vidéki gazdálkodó hagyhat fel a sertéstartással, és emiatt sok ezer munkahely is megszűnhet.

A kialakult helyzet miatt több százezer sertés tűnhet el a hazai piacról, helyettük további import alapanyag érkezik majd az országba - vélekedett Sákán Antal. Példaként említette, hogy a dioxin-botrányt követően a német sertéshúst nehéz lett eladni Koreában, Japánban és Oroszországban, emiatt a német sertéshús piacává a kelet-közép-európai országok váltak. Ezért lehet ma szerinte 900 forint körüli áron sertéshúshoz jutni.

A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint amennyiben a kormány nem kezeli a kialakult helyzetet megfelelő módon, úgy a cukorágazat sorsára juthat a sertéstartás is. Ezért azonnali intézkedésként forgóeszközhitelt és államilag felvásárolt takarmány biztosítását kérte az agrárkormányzattól. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta: a százezer tonna gabona állami felvásárlása mintegy ötmilliárd forintba kerülne.

Sákán Antal a demonstráción újságíróknak arról beszélt, hogy a sertéságazat állatjóléti támogatásokra évek óta 6 milliárd forintot kap, az állategészségügyi támogatás mértéke pedig 3,0-3,5 milliárd forint. Ennek az éves mintegy 10 milliárd forintos összegnek az eredeti értékét az infláció már 30 százalékkal csökkentette. Az ágazat ugyanakkor évente mintegy 12 milliárd forint adót fizet be a költségvetésbe. Az MSSZ elnöke sérelmezte azt is, hogy a támogatás-kifizetések elhúzódnak, mivel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban szerinte vontatott az ügyintézés.

Arra az újságírói kérdésre, hogy importált-e Sákán Antal sertést az utóbbi években, közölte: nem importált, hanem exportált 2008-ban és 2009-ben élő állatokat Romániába. Úgy vélte, hogy az export és az import fogalmát összekeverték vele kapcsolatban. A sertéstartók ugyanis nem szoktak importálni, azt inkább a feldolgozók teszik - tette hozzá.

A tanácsadói megbízásával kapcsolatban Sákán Antal megerősítette, hogy 2,5 évig volt Gráf József agrárminiszter mellett külső tanácsadó, és ez idő alatt a támogatási formák egy jó részét kidolgozták. Szerinte ezeket a támogatási formákat kellene újból alkalmazni. Fizetéséről szólva pedig arról beszélt, hogy havonta bruttó 600 ezer forintot kapott, amelyből nettó 300 ezer forint maradt és ebből fedezte összes költségét. Előfordult, hogy a jelzett összeg a költségeket nem is fedezte - hangoztatta.

Utalt arra, ha a figyelemfelkeltő demonstráció nem ér célt, azaz nem történnek érdemi intézkedések, úgy várhatóan legkésőbb a nyár kezdetéig ismét tiltakoznak majd Budapesten a Kossuth téren, de akkor már traktorokkal, kapával és talicskával a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége petíciót adott át a demonstrálók nevében a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőjének. A petícióban többek között szerepel, hogy az idei évre járó állatjóléti támogatásokat azonnal fizesse ki az MVH. Továbbá kérik a demonstrálók azt is, hogy azonnal hirdessék meg a múlt év májusa óta felfüggesztett gyógyszer- és állati hullamegsemmisítési támogatásokat, és azokat 30 napon belül juttassák el a gazdálkodóknak.

A petícióban hangsúlyos helyen szerepel, hogy a vidékfejlesztési tárca háttérintézményein keresztül - Concordia, TIG - biztosítson azonnal hozzáférhető, hat hónap alatt kifizethető gabonát azoknak az állattartóknak, akiknek nincs pénzük a hosszú válság miatt takarmányra.

A kérések közt szerepel, hogy a termeléssel felhagyni kényszerülő sertés- és állattartók számára készüljön egy tisztességes, a szektorból a kivonulást lehetővé tevő pénzügyi segítséget nyújtó program. A tiltakozók kérték azt is, hogy a 25 százalékos áfát a hússzektorban az állam mérsékelje egyszámjegyűre, ezzel is csökkentve az ágazatban a feketegazdaság 40-50 százalékos mozgásterét.

Követelik továbbá azt is Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől: szólítsa fel munkatársait, hogy az ágazat szereplőinek egymásra uszítását hagyják abba. Nem igaz ugyanis - állítja a petíció -, hogy az állattartók 400 milliárd forint támogatást vettek fel, hiszen az óljaik most üresek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását