2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Napi egy korsó sör az egészségért

Napi egy pohár bor vagy egy korsó sör elfogyasztása csaknem egyharmaddal csökkenti a demencia kockázatát - idézte német kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.
2011. március 4. péntek 07:29 - HírExtra
A mannheimi mentális egészséget kutató intézet munkatársai 3200 embert követtek nyomon három éven át, akik közül 217-nél kezdődött el szellemi leépülés ez alatt. Megállapították, hogy a napi egy pohár (175 milliliter) bort vagy egy korsó sört elfogyasztó embereknél 29 százalékkal kisebb valószínűséggel jelentkezett demencia, mint a teljesen absztinenseknél.

Az Alzheimer-kór esetében még szembeötlőbb volt a különbség. Az összes szellemi leépüléses eset mintegy kétharmadát kitevő Alzheimer-kór 42 százalékkal kisebb eséllyel fejlődött ki a mértékletes ivóknál az absztinensekhez képest.

Egészségmegőrzés alkohollal

Siegfried Wayerer kutatásvezető szerint vizsgálatuk eredménye arra utal, hogy a csekély vagy közepes mértékű alkoholfogyasztásnak "védő hatása" lehet a demencia ellen.

A jótékony hatás hátterében az áll, hogy az italok alkoholtartalma csökkenti a koleszterinszintet és a vérrögképződést, javítja az inzulinérzékenységet, a nem alkoholos alkotórészek közül több pedig antioxidáns, gyulladáscsökkentő vagy az érfalakat ellazító tulajdonságú.

Azért nem szabad túlzásba vinni

Az Age and Ageing című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői ugyanakkor megjegyzik, hogy a hosszú távú, erős italozás felelős a demens esetek mintegy 10 százalékáért. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy eredményük kapcsolatot jelez a mértékletes ivás és a demencia kisebb kockázata között, nem pedig ok-okozati összefüggést.

Utóbbi megállapításához randomizált, ellenőrzött klinikai próbára lenne szükség, ahol az önkéntesek nem tudhatnák, melyik csoportba tartoznak, isznak-e alkoholt. Egy ilyen próba nem lenne "sem etikus, sem a gyakorlatban kivitelezhető" - ismerték el.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását