2019. október 14. - Helén

Még tovább marad az űrhajó

Még egy nappal meghosszabbította a Discovery űrsikló utolsó misszióját csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal.
2011. március 4. péntek 09:58 - HírExtra
Még egy nappal meghosszabbította a Discovery űrsikló utolsó misszióját csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, hogy több idő maradjon egy új tárolómodul beüzemelésére, illetve egy japán teherűrhajó megtöltésére a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) felgyülemlett szeméttel és hulladékkal.

A NASA már másodszor hosszabbítja meg egy napra a Discovery küldetését. A NASA kedden döntött úgy, hogy az Unity kutatómodulra szerelt tárolómodul beüzemeltetése végett egy nappal meghosszabbítják a Discovery misszióját. Ezt kihasználják arra is, hogy egyedülálló fényképeket készítsenek az ISS-ről, amelyre a Discoveryn kívül egyszerre három - egy orosz, egy európai és egy japán - teherűrhajó lesz rácsatlakozva.

Az űrmisszió küldetését most még egy nappal meghosszabbították, és az asztronauták egyebek mellett azt a pluszfeladatot kapták, hogy töltsék meg az ISS-en felgyülemlett szeméttel és hulladékkal a HTV japán legénységnélküli teherűrhajót, amely várhatóan márciusban tér vissza a Földre.

Így az űrsikló nem március 5-én - ahogyan eredetileg tervezték -, hanem 7-én válik le az ISS-ről, és két nappal később visszatér a Földre.

Az ISS-en tartózkodó 12 űrhajóssal csütörtökön videokapcsolatot létesített Barack Obama amerikai elnök, és a beszélgetés arra az emberszerű robotra, a Robonaut 2-re terelődött, amelyet a Discovery szállított az ISS-re. Obama arról kérdezte az űrhajósokat, hogy milyen "házimunkára" fogták be a robotot. Értetlenkedve kacagott azon a magyarázaton, hogy egyelőre ki sem csomagolták, de néha "kaparászást" hallanak odabentről, s az R2-es bizonyára ki akar jönni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását