2024. március 29. - Auguszta

Ki lesz a romániai magyarok vezére?

Nagyváradon megkezdődött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tizedik - tisztújító - kongresszusa, amely a várakozások szerint új fejezetet nyit a szövetség huszonegy éves történetében.
2011. február 26. szombat 11:17 - HírExtra
Az RMDSZ eddigi elnöke, Markó Béla, aki tizennyolc esztendőn keresztül állt a romániai magyarok e szervezetének az élén, ezúttal nem jelölteti magát újra a posztra. Három személy mérkőzik meg egymással szombaton a csaknem 560 küldött előtt az elnöki székért: Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor (Traian Basescu államfő jelenlegi kisebbségügyi tanácsadója) és Olosz Gergely RMDSZ-es háromszéki képviselő.

A kongresszusra Magyarországról több politikus érkezik, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a román nagypolitika szereplői közül jelen van Emil Boc miniszterelnök, az ellenzék részéről Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve Daniel Constantin, a Konzervatív Párt elnöke is.

A meghívottak köszöntője után Markó Béla tartja meg elnöki beszámolóját, amelyet az erről szóló vita követ. Délután az elnökjelöltek mutatkoznak be, röviden ismertetve programjukat. Elképzeléseikről egyébként az elmúlt hetekben zajló kampány során volt már alkalmuk tájékoztatni a romániai magyarságot.

Este várhatóan megválasztják az RMDSZ új elnökét, és megkezdődik az alapszabályzat-módosítás vitája. Erről vasárnap születik majd határozat, akkor a szövetség programját is módosítják a küldöttek, akik más dokumentumokat is elfogadnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását